Troja (2004.): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Redak 25: Redak 25:
}}
}}


'''''Troja''''' (eng. ''Troy'' je epski spektakl [[Wolgang Petersen|Wolganga Petersena]] iz [[2004]].
'''''Troja''''' (eng. ''Troy'' je [[ep]]ski spektakl [[Wolgang Petersen|Wolganga Petersena]] iz [[2004]].


== Kratki sadržaj ==
== Kratki sadržaj ==
[[Troja]] je film u kojem je sažeto opisana Homerova [[Ilijada]]. Radnja se događa 1200. godina pr. Kr. u gradu Troji, gdje se vodio desetogodišnji rat između udruženih Grka i Trojanaca. U ratu su poginuli mnogi junaci, a među njima i [[Ahilej]] , [[Paris]] i [[Hektor]]. Trojanski junak Hektor se bori protiv Patrokola, Ahilejevog nećaka, misleći da se bori protiv Ahileja. Ubija ga i shvaća da će se slijedeći dan morati suočiti s najjačim ratnikom na svijetu kojega su mnogi smatrali nepobjedivim. Ahilej spaljuje tijelo Patrokola na lomači i sutra kreće prema Troji sam i doziva Hektora. Hektor govori ženi o tajnom prolazu , koji bi iskoristila ako bi Troja pala. Ahilej je pobijedio i zavezao Hektora za kola i vukao ga sve do obale. Hektorov otac, Prijam, kralj Troje, otišao je do Grka i tražio od Ahileja tijelo pokojnog sina. Ahilej mu je to dozvolio. Dogovorili su se da 12 dana neće ratovati u znak smrti njihovih najmilijih. Nakon 12 dana Trojanci su vidjeli da Grka nema na obali te su pomislili da su se Grci povukli. Na obali je bio samo jedan veliki konj i tijela umrlih od kuge. Trojanci su ga nazvali Trojanski konj i uveli ga u grad. Naime, u tom konju su bili skriveni najbolji grčki vojnici na čelu s Ahilejom. Navečer su vojnici izašli iz konja i počeli osvajati Troju. U tom ratu je poginuo Ahilej. Paris ga je pogodio strijelom u petu i besmrtni je "pao". Nakon 10 godina bezuspješnog napadanja, Grci osvajaju Troju na prijevaru.
[[Troja]] je [[film]] u kojem je sažeto opisana Homerova [[Ilijada]]. Radnja se događa 1200. godina pr. Kr. u gradu Troji, gdje se vodio desetogodišnji rat između udruženih [[grci|Grka]] i Trojanaca. U [[rat]]u su poginuli mnogi junaci, a među njima i [[Ahilej]], [[Paris]] i [[Hektor]]. Trojanski junak Hektor se bori protiv Patrokola, Ahilejevog nećaka, misleći da se bori protiv Ahileja. Ubija ga i shvaća da će se slijedeći dan morati suočiti s najjačim ratnikom na [[svijet]]u kojega su mnogi smatrali nepobjedivim. Ahilej spaljuje tijelo [[patroklo|Patrokola]] na lomači i sutra kreće prema Troji sam i doziva Hektora. Hektor govori ženi o tajnom prolazu, koji bi iskoristila ako bi Troja pala. Ahilej je pobijedio i zavezao Hektora za kola i vukao ga sve do obale. Hektorov otac, [[Prijam]], kralj Troje, otišao je do Grka i tražio od Ahileja tijelo pokojnog sina. Ahilej mu je to dozvolio. Dogovorili su se da 12 dana neće ratovati u znak smrti njihovih najmilijih. Nakon 12 dana Trojanci su vidjeli da Grka nema na obali te su pomislili da su se Grci povukli. Na obali je bio samo jedan veliki [[konj]] i tijela umrlih od [[kuga|kuge]]. Trojanci su ga nazvali [[Trojanski konj]] i uveli ga u grad. Naime, u tom konju su bili skriveni najbolji grčki vojnici na čelu s Ahilejom. Navečer su vojnici izašli iz konja i počeli osvajati Troju. U tom ratu je poginuo Ahilej. Paris ga je pogodio strijelom u petu i besmrtni je "pao". Nakon 10 godina bezuspješnog napadanja, Grci osvajaju Troju na prijevaru.


{{Mrva-film}}
{{Mrva-film}}

Inačica od 23. studenoga 2008. u 15:33

Troja
Naslov izvornika
Troy
RedateljWolfgang Petersen
ProducentWolfgang Petersen
Diana Rathbun
Colin Wilson
Plan B
ScenaristDavid Benioff
Glavne ulogeBrad Pitt
Eric Bana
Orlando Bloom
Brian Cox
Sean Bean
Peter O'Toole
Diane Kruger
GlazbaJames Horner
SnimateljRoger Pratt
MontažaPeter Honess
DistributerWarner Bros.
Godina izdanja2004.
TrajanjeKino verzija
162 min.
Redateljeva verzija
196 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun$180,000,000
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Troja (eng. Troy je epski spektakl Wolganga Petersena iz 2004.

Kratki sadržaj

Troja je film u kojem je sažeto opisana Homerova Ilijada. Radnja se događa 1200. godina pr. Kr. u gradu Troji, gdje se vodio desetogodišnji rat između udruženih Grka i Trojanaca. U ratu su poginuli mnogi junaci, a među njima i Ahilej, Paris i Hektor. Trojanski junak Hektor se bori protiv Patrokola, Ahilejevog nećaka, misleći da se bori protiv Ahileja. Ubija ga i shvaća da će se slijedeći dan morati suočiti s najjačim ratnikom na svijetu kojega su mnogi smatrali nepobjedivim. Ahilej spaljuje tijelo Patrokola na lomači i sutra kreće prema Troji sam i doziva Hektora. Hektor govori ženi o tajnom prolazu, koji bi iskoristila ako bi Troja pala. Ahilej je pobijedio i zavezao Hektora za kola i vukao ga sve do obale. Hektorov otac, Prijam, kralj Troje, otišao je do Grka i tražio od Ahileja tijelo pokojnog sina. Ahilej mu je to dozvolio. Dogovorili su se da 12 dana neće ratovati u znak smrti njihovih najmilijih. Nakon 12 dana Trojanci su vidjeli da Grka nema na obali te su pomislili da su se Grci povukli. Na obali je bio samo jedan veliki konj i tijela umrlih od kuge. Trojanci su ga nazvali Trojanski konj i uveli ga u grad. Naime, u tom konju su bili skriveni najbolji grčki vojnici na čelu s Ahilejom. Navečer su vojnici izašli iz konja i počeli osvajati Troju. U tom ratu je poginuo Ahilej. Paris ga je pogodio strijelom u petu i besmrtni je "pao". Nakon 10 godina bezuspješnog napadanja, Grci osvajaju Troju na prijevaru.

Nedovršeni članak Troja (2004.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.