Paranoid: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Paranoid''' je drugi album britanske heavy metal grupe Black Sabbath i izdat je 1970 od strane Vertigo Records-a.Album sadrži neke od najpoznatijih produkata ove grupe kao što su…
 
wikipoveznice i pravopis
Redak 1: Redak 1:
'''Paranoid''' je drugi album britanske heavy metal grupe Black Sabbath i izdat je 1970 od strane Vertigo Records-a.Album sadrži neke od najpoznatijih produkata ove grupe kao što su "Iron Man" i "War Pigs".
'''Paranoid''' je drugi album britanske heavy metal grupe [[Black Sabbath]] i izdat je [[1970.]] od strane Vertigo Records-a. Album sadrži neke od najpoznatijih produkata ove grupe kao što su "Iron Man" i "War Pigs".


Album je definiran kao klasični heavy metal žanr.Samo u SAD-u je prodato preko četiri miliona kopija ovog albuma,što ga je učinilo najbolje prodavanim albumom Black Sabbatha.
Album je definiran kao klasični heavy metal žanr. Samo u [[SAD]]-u je prodato preko četiri milijuna kopija ovog albuma, što ga je učinilo najbolje prodavanim albumom Black Sabbatha.




== Snimanje ==
== Snimanje ==
Album je snimljen u Regent Sound Studiu i Island Studiu u [[London]]u, u [[Engleska|Engleskoj]]. Hit koji dijeli isto ime sa albumom - "Paranoid" je napisan u studiu u poslednjoj minuti. Kao što bunjar [[Bill Ward]] objašnjava: ''Nismo imali dovoljno pjesama za album, i Tony je samo svirao "Paranoid" na gitari, i to je bilo to. Stvaranje pjesme je trajalo 20-25 minuta''. Pjesma je bila napisana bez namjere da bude uspješan hit za bend, već samo da bi popunila album.


Album je snimljen u Regent Sound Studiu i Island Studiu u Londonu,u Engleskoj.Hit koji dijeli isto ime sa albumom-"Paranoid" je napisan u studiu u poslednjoj minuti.Kao što bunjar [[Bill Ward]] objašnjava:"Nismo imali dovoljno pjesama za album,i Tony je samo svirao "Paranoid" na gitari,i to je bilo to.Stvaranje pesme je trajalo 20-25 minuta ".Pjesma je bila napisana bez namjere da bude uspješan hit za bend,već samo da bi popunila album.




== Glazba i tekst ==
U usporedbi sa njihovim prethodnim albumom, na pjesme sa Paranoid-a su se više fokusirali i usmjerili, a manje improvizirali. Ipak, sadržaj tekstova je jednako mračan, istraživajući teme kao što su rat, droga, mentalne bolesti, sci-fi horor. Mnogo albuma može biti gledano kao vid socijalnog tumačenja (eng: [[social commentary]]). Magazin "Spin" je napisao da je bend vidjeo heavy metal kao način da emitiraju horor palog svijeta.


Tekst otvarajuće pjesme "War Pigs" raspravlja o ratu i o onima koji ratuju. Često se za nju kaže da je protestna pesma.
== Muzia i text ==

U usporedbi sa njihovim prethodnim albumom, na pjesme sa Paranoid-a su se više fokusirali i usmjerili,a manje improvizirali.Ipak,sadržaj textova je jednako mračan,istraživajući teme kao što su rat,droga,mentalne bolesti,sci-fi horor.Mnogo albuma može biti gledano kao vid socijalnog tumačenja(eng: [[social commentary]]).Magazin "Spin" je napisao da je bend video heavy metal kao
način da emitiraju horor palog svijeta.

Text otvarajuće pjesme "War Pigs" raspravlja o ratu i o onima koji ratuju .Često se za nju kaže da je protestna pesma.

Inačica od 8. ožujka 2009. u 01:03

Paranoid je drugi album britanske heavy metal grupe Black Sabbath i izdat je 1970. od strane Vertigo Records-a. Album sadrži neke od najpoznatijih produkata ove grupe kao što su "Iron Man" i "War Pigs".

Album je definiran kao klasični heavy metal žanr. Samo u SAD-u je prodato preko četiri milijuna kopija ovog albuma, što ga je učinilo najbolje prodavanim albumom Black Sabbatha.


Snimanje

Album je snimljen u Regent Sound Studiu i Island Studiu u Londonu, u Engleskoj. Hit koji dijeli isto ime sa albumom - "Paranoid" je napisan u studiu u poslednjoj minuti. Kao što bunjar Bill Ward objašnjava: Nismo imali dovoljno pjesama za album, i Tony je samo svirao "Paranoid" na gitari, i to je bilo to. Stvaranje pjesme je trajalo 20-25 minuta. Pjesma je bila napisana bez namjere da bude uspješan hit za bend, već samo da bi popunila album.


Glazba i tekst

U usporedbi sa njihovim prethodnim albumom, na pjesme sa Paranoid-a su se više fokusirali i usmjerili, a manje improvizirali. Ipak, sadržaj tekstova je jednako mračan, istraživajući teme kao što su rat, droga, mentalne bolesti, sci-fi horor. Mnogo albuma može biti gledano kao vid socijalnog tumačenja (eng: social commentary). Magazin "Spin" je napisao da je bend vidjeo heavy metal kao način da emitiraju horor palog svijeta.

Tekst otvarajuće pjesme "War Pigs" raspravlja o ratu i o onima koji ratuju. Često se za nju kaže da je protestna pesma.