Solon: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 8 bajtova ,  prije 13 godina
m
Razdvojba_za_Atena
m (robot Dodaje: ka:სოლონი)
m (Razdvojba_za_Atena)
'''Solon''' ([[640. p.n.e.]].-[[560. p.n.e.]]) bio je veliki [[Atena (polis)|atenski]] političar, zakonodavac i pjesnik.
 
Zbog svestranog obrazovanja ubrajali su ga među [[sedam mudraca stare Grčke|sedmoricu grčkih mudraca]]. Potječe iz vrlo bogate [[Atena (polis)|atenske]] obitelji. U mlađim danima bio je poznat kao pjesnik. Karijeru je započeo kao trgovački putnik. Godine [[594. p.n.e.]] izabran je za [[arhont]]a i dobio ovlasti da u Ateni provede nužne društvene i [[agrarna reforma|agrarne reforme]]. Oslobodio je seljake od tradicionalne vezanosti za zemlju, ukinuo je [[hipoteka]]rne dugove te [[ropstvo]] zbog dugova. Uveo je maksimum za zemljišni posjed, a [[građanin|građane]] je podijelio u klase prema visini prihoda od [[poljoprivreda|poljoprivrede]]. Opseg političkih prava i dužnosti građana odredio je također prema visini tog prihoda. Tom su reformom ostali bez političkih prava bezemljaši te naseljeni stranci i robovi. Solon je također normirao život građana uvođenjem porodičnog i krivičnog prava te zaštitom poljodjelstva i zabranom luksuza. Uveo je i organizirani odgoj mladeži.
 
Nakon što su se građani zakleli da za njegove odsutnosti neće mijenjati njegove reforme, uputio se [[571. p. n. e.]] na desetogodišnje putovanje po zemljama Bliskog istoka ([[Mala Azija]], [[Cipar]] i [[Egipat]]). U Egiptu je posjetio [[hram u Heliopolisu]] i [[Sais]]u, velikom gradu i tadašnjoj egipatskoj metropoli u zapadnom području Delte. Nakon povratka u Atenu [[561. pr. n. e.]] Solon nije uspio spriječiti da se [[Pizistrat]] nametne kao [[tiranin]], pa se - poštovan od sviju - povukao iz javnog života. Solon se ubraja među najstarije poznate grčke pjesnike. Do danas su sačuvani samo fragmenti njegovih [[elegija]], dok su izgubljena njegova [[putopis]]na djela, među kojima se - prema [[Plutarh]]ovu zapisu - nalazila i nedovršena priča o [[Atlantida|Atlantidi]].
14.700

uređivanja

Navigacijski izbornik