Prijeđi na sadržaj

Legitimnost: razlika između inačica

Obrisano 14 bajtova ,  prije 13 godina
m
Uklanjanje izmjene 1981057 što ju je unio/unijela M. Damir (Razgovor sa suradnikom:M. Damir)
m (Uklanjanje izmjene 1981428 što ju je unio/unijela M. Damir (Razgovor sa suradnikom:M. Damir))
m (Uklanjanje izmjene 1981057 što ju je unio/unijela M. Damir (Razgovor sa suradnikom:M. Damir))
'''Racionalno-legalna vlast''' temelji svoju legitimnost na poštivanju općih pravila, zakona i ustava (načelo '''[[legalnost]]i'''). Nositelji vlasti na svoje položaje došli su putem propisanih pravila u zakonima, i zbog toga su legitimno prihvaćeni. Takva vlast je impersonalna.
 
'''Nicholas Luhmann''' svoju definiciju legitimnosti iznosi kao "pitanje postupka", što znači da se vlasti, svaki puta nakon donošenja nekog akta ili postupka, preispituje njezina legitimnostlegitmnost. Naravno njezini nositelji došli su na vlast putem izbora odn. pravnim putem.
 
Za razliku od legitimnosti postoji i '''prisila''' što znači da se ne vlast prihvaća dobrovoljno, već na silu. Aparat prisile će kazniti svakoga tko prekrši odredbe koje je propisala vlast, iz toga izlazi strah od države odn. vlasti. No sad se postavlja pitanje jel li nužna prisila za provođenje prava? Po starijoj teoriji odgovor je potvrdan, ali danas se sve više teži '''[[državni konsenzus|državnom konsenzusu]]'''. To znači da građani ne samo da državu prihvaćaju kao nužno zlo i strah od kazni, nego kao i instituciji opće i pojedinačne dobrobiti i interesa.
156

uređivanja