Sanjkanje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m BOT sport šport nazivlje
Ex13 (razgovor | doprinosi)
rekat
Redak 13: Redak 13:




[[Kategorija:Športovi]]
[[Kategorija:Sanjkanje| ]]


[[bg:Пързаляне с едноместна шейна]]
[[bg:Пързаляне с едноместна шейна]]

Inačica od 14. veljače 2010. u 14:39

Sanjkanje je dobra zabava za djecu, ali i olimpijski sport.

Sanjkanje je način prelaženja strmih zaleđenih ili zasniježenih površina korištenjem sanjki u svrhu rekreacije ili zabave. Sanjkanje je ujedno i zimski sport u kojem je cilj prijeći zadanu zaleđenu stazu na propisanim sanjkama u što kraćem vremenu.

Pri vožnji sanjki sanjkaš ili više njih sjede (ili u slučaju natjecateljskog sporta leže na leđima) na sanjkama položajem nogama prema naprijed. Postoji varijanta sanjkanja u kojem osoba leži potrbuške na sanjkama glavom naprijed u smjeru vožnje; ta se varijanta sanjkanja naziva skeleton. Od boba se sanjkanje razlikuje po tome što sanjke nemaju aerodinamični oklop, već se sastoje samo od ležišta i saonica.

Danas se prakticira više discipline tog sporta: pojedinačno i u paru, i to za žene i muškarce (iako se žene rijetko natječu u dvosjedu). Pravila natjecanja su jednostavna: natjecatelj na kratkoj zaletnoj stazi ubrza sanjke gurajući ih rukama u sjedećem položaju, legne na leđa te zatim upravlja težinom tijela te pritiskom nogama na lijevu ili desnu saonicu smjerom vožnje.

Sanjkanje je standardni sport na Zimskim olimpijskim igrama.

Vanjske poveznice