Razlika između inačica stranice »Guild Wars«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 1.929 bajtova ,  prije 10 godina
bez sažetka
m (r2.6.4) (robot Dodaje: sh:Guild Wars)
{{Video igra
'''Guild Wars''' je računalna igra tipa [[MMORPG]] ([[engleski jezik|eng.]] ''massive multiplayer online roleplaying game'' - masivna mrežna roleplaying igra) koja je danas uz [[World Of Warcraft]] najpopularnija u svom žanru.
|naslov= Guild Wars
|slika= [[Datoteka:Guild Wars logo.png]]
|opis= Guild Wars logo
|proizvođač= [[ArenaNet]]
|izdavač= [[NCsoft]]
|žanr igre= '''[[CORPG]]'''
}}
 
'''Guild Wars''' je kolekcija [[3D računalne grafike|3D]] [[RPG]] [[Računalna igra|igara]] kreirana od strane [[ArenaNet]]a i izdana od strane [[NCSoft]]a. Iako se često grupira u skupinu [[MMORPG]], njezini kreatori definiraju ju kao CORPG zbog značajnih razlika od MMORPG žanra. Ove igre pružaju dva glavna oblika igranja - kooperativnu komponentu i kompetitivnu PvP komponentu, od kojih su obje [[host]]ane na serverima ArenaNeta. Od travnja 2005. godine do kolovoza 2007. godine, u prodaju je pušteno tri zasebne igre ove serije, kao i jedna ekspanzija.
Igru razvija tvrtka [[ArenaNet]], dok je za izdavanje zadužen [[NCSoft]].
 
Igre prikazuju povijest fiktivnog svijeta zvanog ''Tyria''; svaka kampanja usredotočena je na događaje u odvojenim dijelovima svijeta u otprilike jednako vrijeme. Igrač na početku stvara svog [[Avatar (informatika)|avatara]] kojim prolazi kroz kooperativni dio kampanje, preuzimajući ulogu heroja koji mora spasiti Tyriju od antagonista svake od triju kampanja. Igrači se mogu udružiti s ostalim igračima ili drugim [[Neigrivi likovi|neigrivim likovima]], ''plaćenicima'' i ''herojima'', odrađujući misije i zadatke u fiktivnom svijetu. PvP komponenta je unaprijed dogovorena, temeljena na timskom radu i ograničena na područja predviđena za takav oblik igranja. Igračima je dozvoljeno kreirati lika na najvišoj mogućoj [[Razina|razini]] te opremiti željenom opremom za [[PvP]] područja, što je neobično za MMORPG žanr. ArenaNet hosta Guild Wars turnire gdje najuspješniji igrači i gilde imaju priliku natjecati se uživo na konvencijama i osvojiti i do 100,000 [[Američki dolar|dolara]].
Igrači su smješteni u svijet [[Fantastika|fantazije]] gdje se bore s različitim čudovištima kao i međusobno, te pri tom dobivaju mogućnost nadogradnje svog lika koji se na taj način razvija kroz tzv. ''levele'' (razine). U igri su prisutne udruge (gilde) igrača koje zajedno igraju igru, a postoje i neke [[hrvatska|hrvatske]] s velikim brojem članova.
 
Igra se razlikuje od ostalih MMORPG igara po nedostatku mjesečne naplate (kupnjom jedne od kampanja igraču je dozvoljeno igrati putem interneta bez ikakvih ograničenja, iako on ili ona neće moći pristupiti područjima i predmetima dostupnima samo u drugim kampanjama) i niskim maksimalnim razinama iskustva. Nakon ostvarenja maksimalne razine (20. razina), igrači se diferenciraju vještinama koje nose u borbu; nove vještine mogu naučiti istraživanjem fiktivnog svijeta ili obavljajući razne zadatke. Od svih vještina koje je naučio, igrač svog avatara može opremiti s najviše osam vještina. Najveći izazov igračima predstavlja pronalazak vještina koje međusobno stvaraju sinergiju s ostalim pripadnicima tima unutar određene instance.
== Kampanje ==
 
Igre unutar ''Guild Wars'' serije kritički su pozitivno primljene i osvojile su brojne nagrade za najisplativiju igru, najbolju MMORPG igre te najbolju računalnu igru. ''Guild Wars'' je primjetno različit od ostalih komercijalnih igara MMORPG žanra po tome što pruža mrežno igranje igre bez mjesečne nadoplate, njegov pristup igranju u instancama, te grafičkom kvalitetom koja je ostvariva i pri nižim postavkama. U kolovozu 2009. godine, NCSoft je objavio kako je prodano preko 6 milijuna igara iz ''Guild Wars'' serije. U ožujku 2007. godine, najavljen je nastavak ''[[Guild Wars 2]]'', koji će donijeti poboljšanu grafiku i način igranja, te će nastaviti tradiciju bez mjesečne naplate. Nije objavljen datum izlaska nastavka u prodaju.
Prva kampanja, [[Guild Wars: Prophecies]] izlazi 28.4.2005.
 
Sljedeća je [[Guild Wars: Factions]] (28.4.2006.), koja uvodi novi kontinent nazvan Cantha, inspiriran [[Daleki istok|Dalekim Istokom]], kao i dvije nove klase (asasin i ritualist).
 
Nakon Factionsa izlazi i [[Guild Wars: Nightfall]] (27.10.2006.). Uvodi kontinent zvan Elona, inspiriran [[Sjeverna Afrika|Sjevernom Afrikom]], nove klase ([[derviš]] i paragon), kao i mogućnost regrutiranja vlastitih "heroja".
 
31.8.2007., umjesto nove, samostalne kampanje, izlazi ekspanzija [[Guild Wars: Eye of the North]] koja služi kao "most" prema nadolazećoj [[Guild Wars 2]], zakazanoj negdje za 2011.
 
== Vanjske poveznice ==
5.646

uređivanja

Navigacijski izbornik