Razlika između inačica stranice »Biosfera«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisan 41 bajt ,  prije 10 godina
m
sređ
m (sređ)
'''Biosfera''' (iz [[starogrčki jezik|strogrčkog]] βίος, bíos = život i σφαίρα, sfaira = lopta) označava prostor ili područje na [[Nebesko tijelo|nebeskom tijelu]] u kojem se nalaze [[život|živi]] [[organizam|organizami]].
 
Sastoji se od gornjeg dijela ([[litosfera]]), tla ([[pedosfera]]), područja vode ([[hidrosfera]]) i sloja [[zrak]]a ([[atmosfera]]).
 
Koliko je do sada poznato, [[Zemlja]] je jedino mjesto na kojem postoji život. Životni oblici čine biosferu planeta. Smatra se da je razvoj biosfere na Zemlji započeo prije otprilike 3.5 milijardi godina. Životne zajednice (biomi) nastanjuju gotovo cijelu površinu Zemlje, od vrlo rijetko nastanjenih [[arktičkih]] i [[antarktičkih]] područja, do gusto naseljenih područja oko [[ekvatora]].
Svi ekosistemi Zemlje čine funkcionalnu cjelinu nazvanu biosfera (sfera života). Jedinstvo žive i nežive prirode ne ograničava se na ekosisteme, već se proteže i na čitavu planetu Zemlju. Biosferu sačinjavaju dijelovi ostalih Zemljinih sfera koje su naseljene živim bićima:
 
*[[atmosfera]], sloj plinova koji čini perifernu oblogu naše planete;
 
*[[hidrosfera]], vodeni omotač Zemlje i
 
*[[litosfera]], spoljašnji, površinski, tvrdi pokrivač Zemlje
 
U biosferi se objedinjuju svi stepeni organizacije živog svijeta tako da biosfera predstavlja vrhunski biološki sistem. Odlikuje se specifičnom strukturom, koja se ogleda u određenom prostornom rasporedu ekosistema:
 
* horizontalnom i
•horizontalnom i
* vertikalnom.
•vertikalnom.
 
Horizontalan raspored ekosistema određen je, prije svega, klimatskim uslovimauvjetima. Idući od ekvatora ka polovima, može se uočiti izvjesna pravilnost u rasporedu različitih ekosistema na obje Zemljine polulopte. Vertikalni raspored ekosistema na kopnu u skladu je sa horizontalnim rasporedom ekosistema od ekvatora ka polovima. Od podnožja do planinskih vrhova temperatura opada i mijenja se klima, pa se u skladu sa tim smjenjuju i ekosistemi. Tako se lišćarske i četinarske šume smjenjuju livadama i pašnjacima, a planinske tundre i zona vječnog leda nalaze se na vrhovima planina.
 
 

Navigacijski izbornik