Klorovodik: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 1.083 bajta ,  prije 10 godina
bez sažetka
m (r2.5.2) (robot Dodaje: ar, cs, el, id, ku, lv, no, th, uk, vi, zh Uklanja: pt Mijenja: sk)
No edit summary
'''Klorovodik''' (HCl) je bezbojni otrovni plin, oštra mirisa, koji nastaje pri sobnoj temperaturi eksplozijom ako se smjesa vodika i klora obasja sunčevom svjetlošću.
'''Klorovodik''' je [[kemijski spoj]].
 
H<sub>2</sub>(g) + Cl<sub>2</sub>(g) --> 2 HCl(g)
 
Ova je reakcija još jedan dokaz velike reaktivnosti klora.<br />
I u industriji se velike količine klorovodika proizvode spaljivanjem [[vodik]]a u struji [[klor]]a. Reakciju valja strogo nadzirati (kao i pri spaljivanju vodika u [[kisik]]u) da ne dođe do eksplozije. Plinovi se miješaju tek kad se vodik zapali.<br />
Nastali klorovodik reagira s vodom, a toplina oslobođena reakcijom se odvodi.
 
HCl(g) + H<sub>2</sub>O(I) --> H<sub>3</sub>O<sup>+</sup>(aq) + Cl<sup>-</sup>(aq)
 
Zbog navedene protolitičke reakcije, vodena otopina klorovodika reagira kiselo i nazivamo je [[klorovodična kiselina]].
 
 
* Reakcijom [[Natrijev klorid|natrijeva klorida]] i koncentrirane [[Sumporna kiselina|sumporne kiseline]] razvija se klorovodik.
 
2 NaCl + H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> --> 2 HCl(g) + Na<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>
 
Navlaženi plavi lakmusov papir pocrveni, što je dokaz da reakcijom klorovodika s vodom nastaje kiselina. Vodoskok pri njegovoj proizvodnji je dokaz dobre topljivosti klorovodika u vodi, a bijeli sirasti talog srebrova klorida dokaz je kloridnih (Cl<sup>-</sup>) iona, što znači da je nastala klorovodična kiselina.
 
Cl<sup>-</sup>(aq) + Ag<sup>+</sup>(aq) --> AgCl(s)
 
Reakcija s AgNO<sub>3</sub> rabi se za dokazivanje klorida u vodi.
 
Klorovodik je važna sirovina u proizvodnji plastičnih masa, primjerice polivinil klorida (PVC). U 1 L vode otapa se 503 L klorovodika (pri standardnim uvjetima).
 
Nalazi se u [[plin]]ovitom stanju. Nastaje reakcijom smjese [[vodik]]a i [[klor]]a u omjeru 1:1, za čiju je aktivaciju potrebna [[svjetlost]]. Vrlo se dobro otapa u [[voda|vodi]] stvarajući [[klorovodična kiselina|klorovodičnu kiselinu]] - HCl (aq). Otapanjem u vodi daje klorov ion i oksonijev ion koji je nositelj kiselih svojstava pa je zato otopina klorovodika kisela. Klorovodična kiselina je zasićena kada masena koncentracija klorovodika iznosi 36%. U domačinstvu se koristi kao sredstvo za odstranjivanje kamenca.
 
{{Mrva-kem}}
1.046

uređivanja

Navigacijski izbornik