Razlika između inačica stranice »Dvorac Pejačević u Virovitici«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
(Članak je proširen puno detaljnijim informacijama. Dijelovi starog članka su uklopljeni u nove podatke. Dopunjeni su izvori, popis literature te vanjske poveznice.)
Dvorac Pejačević svjedok je srednjoeuropske tradicije, primjer je arhitekture gdje, kao i u Austriji i Mađarskoj, klasicizam nije u oporbi s barokom, nego se stilovi sklapaju u skladnu cjelinu prijelaznih oblika.<ref name="Horvat, Matejčić, Prijatelj"> Horvat, A., Matejčić, R., Prijatelj, K. ''Barok u Hrvatskoj'', Sveučilišna naklada Liber, Zagreb, 1982., str.98</ref> Po stilskim karakteristikama dvorac pripada baroknom klasicizmu s obzirom na vrijeme kad je građen i arhitekturu dvoraca tog područja - karakterističnu mješavinu baroknih elemenata s klasicističkim tendencijama.<ref name="Vtc-projekt"/> Klasicističke tendencije primjetne su i u izduženoj tlocrtnoj dispoziciji kakva je karakteristična za građevine 19. stoljeća nastale na prijelazu stilova, a naročito na velikoj altani s balkonom kao neizostavnom elementu klasicističke, profane, reprezentativne arhitekture. Također, brojni stilski elementi kao što su plohe račlanjene pilastrima, polukapiteli s opuštenim girlandama, nizovi zubaca u podstrešju, nadstrešni vijenci nad prozorima u nemirnoj liniji, gređe nad stupovima altane s triglifima i dentima - sve to već svjedoči o ranom klasicizmu na izmaku baroka. Takva arhitektonska zamisao i oblikovanje dvorca u potpunosti su realizirali želju naručitelja da podignu zdanje dostojno svog položaja te stvore jedinstven i prepoznatljiv identitet svog vlastelinstva koji je i danas nositelj identiteta grada Virovitice kao vrijedan spomenik kulture.
Danas se u dvorcu nalazi Gradski muzej. Oko dvorca je njegovani perivoj koji je djelomično devastiran izgradnjom gradskog bazena.
 
 
== Galerija djela ==
 
<center><gallery>
 
Datoteka:Sl.1._Središte_Virovitice.png|Sl.1. Središte Virovitice
Datoteka:Sl.2._Dvorac_u_Virovitici_(izvor_E._Kramberger,_Vijenac,_1880.,_br._18.,_str._289).png|Sl.2. Dvorac u Virovitici (izvor E. Kramberger, Vijenac, 1880., br. 18., str. 289)
Datoteka:Sl.3._Sjeverno_pročelje_dvorca,_razglednice,_poč._20._st._(izvor_HPM_–_Zagreb).png ‎|Sl.3. Sjeverno pročelje dvorca, razglednice, poč. 20. st. (izvor HPM – Zagreb)
Datoteka:Sl.4._Ulaz_u_dvorac,_razglednica,_1903._(izvor_Gradski_muzej_Virovitica).png|Sl.4. Ulaz u dvorac, razglednica, 1903. (izvor Gradski muzej Virovitica)
Datoteka:Sl.5._Dvorac_okružen_parkom.png|Sl.5. Dvorac okružen parkom
Datoteka:Sl.6._Sjeverno_pročelje,_ulaz_u_dvorac.png|Sl.6. Sjeverno pročelje, ulaz u dvorac
Datoteka:Sl.7._Južno,_dvorišno_pročelje.png|Sl.7. Južno, dvorišno pročelje
Datoteka:Sl.8._Jugozapadni_ugao_dvorca.png|Sl.8. Jugozapadni ugao dvorca
</gallery></center>
 
 
== Izvori ==

Navigacijski izbornik