Razlika između inačica stranice »Carmelo Borg Pisani«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 58 bajtova ,  prije 4 godine
m
s.
m (s.)
 
Rođen je u katoličkoj i nacionalističkoj [[malta|malteškoj]] obitelji. Kad je rat bio proglašen [[10. lipnja]] [[1940.]] Pisani je bio na Sveučilištu umjetnosti u [[Rim]]u. Ostali istaknuti malteški umjetnici, kao što je [[Emvin Cremona]], pohađali su istu školu zajedno s Pisanijem u to vrijeme. Pisani je vjerovao da je Malteška latinska duša bila uništena pod utjecajem britanske vladavine. On također vjeruje da je najbolja prilika, za vraćanje Malte u prvobitno stanje, izbacivanje Britanaca s otoka. U tu svrhu, Pisani, zajedno s mnogim drugim kolegama, pridružuje se u fašističku stranku Italije.
 
DANADana [[8. svibnja]] 1942. Pisani je poslan na tajnu misiju na otok Maltu, u svrhu pripreme za [[Operacije "Herkules"|Operaciju "Herkules"]]. Zbog nepogodnog i nemirnog mora pristaje na britanski patrolni brod. Nakon spašavanja odveden je u pomorsku bolnicu u Mtarfu. Poslije je prebačen u zatvor Corradino, gdje je ispitivan i optužen za izdaju.<ref>S. Fabei, La legione straniera di Mussolini, Mursia, Milano, 2008., str. 305.</ref> [[12. studenog]] [[1942.]] prisustvovao je svom suđenju. Dana [[19. studenog]] 1942. osuđen je na smrt zbog izdaje. Izvršenje je slijedilo devet dana kasnije.
 
Borg Pisani je posthumno nagrađen Zlatnom medaljom vojne hrabrosti (''najveće talijansko vojno odlikovanje''), od strane kralja Viktora Emmanuela III.<ref>[http://www.quirinale.it/elementi/DettaglioOnorificenze.aspx?decorato=14144 Borg Pisani, nositelj odlikovanja], pristupljeno 22. ožujka 2015.</ref> Iako je talijanska vlada i njegova obitelj poslala zahtjeva za dostojan pokop njegova tijela, odgovor nikada nije dobiven.
[[Kategorija:Talijanski fašisti]]
[[Kategorija:Talijanski iredentisti]]
[[Kategorija:Fašisti i nacisti u Drugom svjetskom ratu]]

Navigacijski izbornik