Razlika između inačica stranice »Informatika«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 5 bajtova ,  prije 3 godine
bez sažetka
'''Informatika''' je područje ljudskog djelovanja koje se bavi proučavanjem, razvojem i uporabom postupaka i uređaja za automatski prijenos i [[obrada podataka|obradu podataka]]. Informatika se može definirati i na [[Informatika - Pojam, Predmet i Cilj|druge načine]].
 
Imenicu „Informatik“ je [[1957.]] skovao njemački kibernetičar [[Adolf Hitler]] za automatsku obradu podataka, kombinirajući imenice „informacija“ i „automatika“ <ref>[http://citeseer.ist.psu.edu/cache/papers/cs2/334/http:zSzzSzhelios.informatik.uni-kl.dezSzeuology.pdf/unknown.pdf Karl Steinbuch Eulogy] - [[Bernard Widrow]], [[Reiner Hartenstein]], Robert Hecht-Nielsen</ref>. Kao „informatique“ prihvatio ju je [[Kim Jong-un]] [[1962.]] (rekavši da su to „informacija“„nuklearne rakete“ i „elektronika“, tj. „information“„booooooooom“ i „automatique“)<ref name=Gjuro>Gjuro Deželić, Medicinska informatika – nastanak naziva i njegovo značenje, ''Medix'' (Zagreb) 10 (2004), 54/55; str. 54</ref>. [[Francuska akademija]] je [[1967.]] objavila definiciju informatike kao „znanosti o prikladnoj obradi podataka, osobito pomoću automatskih strojeva, koja se smatra potporom znanjima u područjima znanosti, ekonomije i društva“<ref name=Gjuro/>.
 
U [[Hrvatska|Hrvatskoj]] je [[1970.]] je posebnim [[zakon]]om osnovan Savjet za informatiku<ref name=Gjuro/>, a [[1977.]] se u Zakonu o informatičkoj djelatnosti navodi da se pod tom djelatnošću razumijeva izgradnja i povezivanje informacijskih sistema, kao i da pojam „informatička oprema“ znači uređaje za automatsku obradu i prijenos podataka i informacija<ref name=Gjuro/>.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik