Razlika između inačica stranice »Ponikve (jezero)«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 217 bajtova ,  prije 1 godinu
bez sažetka
(Stvorena nova stranica sa sadržajem: »'''Ponikve''', jezero na otoku Krku, Hrvatska. Nalazi se u unutarnjem dijelu otoka, na pola puta od Malinske do Puntarske drage i g...«.)
 
'''Ponikve''', [[jezero]] na otoku [[Krk]]u, Hrvatska. Nalazi se u unutarnjem dijelu otoka, na pola puta od [[Malinska|Malinske]] do Puntarske drage i grada Krka. Dijelom pripada općini [[Malinska - Dubašnica|Malinskoj - Dubašnici]], a većim, istočnim dijelom, gradu [[Krk (grad)|Krku]]. Iz imena [[ponikva]] ([[vrtača]]), vidljivo je geološko podrijetlo jezera. To je udubljenje u tlu nastalo otapanjem [[vapnenac|vapnenca]] i [[dolomit]]a u tektonski razlomljenom području, a koje je ispunila voda.
 
Nije jasno označeno prometnim ni turističkim znakovima. Jedino što ga označava su prometni znakovi vodozaštitnog područja. Prije izgradnje izgradnje brane jezero je povremeno presušivalo tako da ga nerijetko nema na starim zemljovidima, čak ni na vojnim topografskim zemljovidima. Izgradnjom [[brana|brane]] jezero je postala akumulacija koja ne presušuje. Ispod brane je livada koju za visoka vodostaja jezero poplavi. Oko dijela obale jezera postavljena je ograda. <ref name=Šiber>[http://www.antoniosiber.org/jezero_ponikve_na_krku.html Antonio Šiber] ''Konstrukcija stvarnosti. Dokument o stvaranju jednog od mogućih svjetova: Jezero Ponikve na Krku (06. kolovoza 2010. godine)'' (pristupljeno 28. prosinca 2019.)</ref>
516

uređivanja

Navigacijski izbornik