Tornado: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 246 bajtova ,  prije 2 godine
Dodala sam pojmove koji nedostaju
No edit summary
(Dodala sam pojmove koji nedostaju)
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Tornado nastaje različitim fizičkim procesima u [[atmosfera|atmosferi]]. Za njegov nastanak potrebno je nekoliko uvjeta: nestabilnost atmosfere, mehanizmi podizanja i [[vlaga|vlaga]] u srednjim i donjim dijelovima atmosfere.
 
U blizini tla nestabilna zračna masa je topla i vlažna i relativno je hladnija u gornjim dijelovima atmosfere. Topli i vlažni dio zraka diže se i sastaje s hladnim i sušim. Povećanjem vlage započinje jače [[kondenzacija|kondenziranje]] u kapljice vode i tada se energija (toplina) otpušta u okolni zrak, što je dovoljno da se uzlazno strujanje nastavi penjati. To se sve događa u oblaku kumulonimbusu (grudasto-kišnom oblaku), najnestabilnijemu i najopasnijemu od svih deset rodova oblaka. Strujanje toplog zraka se u oblaku sudara s ostalim strujanjima hladnijeg silaznog zraka i tada oblak počinje pokazivati vidljive [[rotacija|rotacije]] koje se zbog [[Sila teža|sile teže]] pružaju do tla.
 
Tornado nosi sve pred sobom, a ovisno o [[oluja]]ma kakvim nastaje može imati razornu jačinu i trajati do sat vremena. U tom vremenu može razoriti cijeli grad.
 
Jačine tornada označavaju se po dvije ljestvice, i to po [[Fujitina ljestvica|Fujitinoj ljestvici]] i/ili [[TORRO ljestvica|TORRO ljestvici]]. Kategorije F0 i F1, odnosno T0 do T3 sadržavaju tornade koji imaju brzine vjetra do oko 180 km/h. 80% tornada spada u te kategorije. Prosječni tornadi imaju promjer manji od 100 metara i pomaknu se nekoliko kilometara dok se ne raspuhnu. Žestoki tornadi mogu biti široki i po nekoliko kilometara, a imati brzinu vjetra preko 400 km/h.
 
Oluje s tornadima središnji dio SAD-a najčešće pogađaju u proljećezimi i ljetijeseni. Neki sjevernoamerički Indijanci su zime provodili loveći u [[Velika nizina|Velikoj nizini]], dok su u proljeće migrirali na sjever na područje današnje Kanade da bi izbjegli ljetne vrućine i opasnost od tornada.
 
== Vidi još ==
2

uređivanja

Navigacijski izbornik