Sažimanje podataka bez gubitaka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Vodomar (razgovor | doprinosi)
m Lossless kompresija premješteno na Sažimanje podataka bez gubitka: Bolji naslov
preimenovano
Redak 1: Redak 1:
'''Sažimanje podataka bez gubitka''' ({{en|lossless compression}}) način je sažimanja kod kojeg ne dolazi do gubitka podataka i kvalitete informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom sažimanja, kada se dekomprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način sažimanja su: [[PNG]] (za slike) i ''[[monkeys audio]]'' (za audio), a pored pohrane [[multimedija|multimedije]] ovaj se način češće koristi za sažimanje raznovrsnih podataka u jednu datoteku. Primjeri su formati: [[ZIP]], [[BZ2]], [[RAR]], [[CAB]] i dr.
{{bolji naslov}}

'''Losless''' (''eng. "bez gubitaka"'') '''način kompresiranja''' je, za razliku od [[lossy kompresija|lossy]] načina, sažimanje bez gubitka [[kvaliteta|kvalitete]] podataka i informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom kompresiranja, kada se de-komprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način kompresije su: [[PNG]] (za slike) i [[monkeys audio]] (za audio), a osim za neke formate za pohranu [[multimedija|multimedije]], ovaj način kompresije se češće koristi za komprimiranje raznovrsnih podataka u jednu datoteku. Primjeri su formati: [[ZIP]], [[BZ2]], [[RAR]], [[CAB]], i dr.
== Povezani članci ==
*[[Sažimanje podataka sa gubicima]]


[[Kategorija:Računarstvo]]
[[Kategorija:Računarstvo]]

Inačica od 12. travnja 2007. u 20:03

Sažimanje podataka bez gubitka (eng. lossless compression) način je sažimanja kod kojeg ne dolazi do gubitka podataka i kvalitete informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom sažimanja, kada se dekomprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način sažimanja su: PNG (za slike) i monkeys audio (za audio), a pored pohrane multimedije ovaj se način češće koristi za sažimanje raznovrsnih podataka u jednu datoteku. Primjeri su formati: ZIP, BZ2, RAR, CAB i dr.

Povezani članci