Polimer: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: ==O sintetičkim polimerima== Inače to su marerijali najvećim dijelom građeni od ugljika, vodika, kisika a ponekad sadrže i klor, fluor, [[...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 31. svibnja 2007. u 13:36

O sintetičkim polimerima

Inače to su marerijali najvećim dijelom građeni od ugljika, vodika, kisika a ponekad sadrže i klor, fluor, dušik]... Do njih se dolazi preradom prirodnih sirovina (celuloze) ili se dobivaju kemijskom sintezom iz pojedinih frakcija nafte.

Građa i svojstva sintetičkih polimera

Sintetički polimeri su materijali koji nastaju procesom polimerizacije malih molekulskih jedinki. Tu se molekule male molekulske mase (monomeri) međusobno spajaju i dobivaju se molekule velike molekulske građe (polimere). Dijele se na tri temeljne skupine:

1. Plastometri (termoplasti) su sintetički polimeri čije su molekule dugi, linearni ili razgranati lanci.Osnovno svojstvo plastometra je da zagrijavanjem omekšaju ili se rastale a hlađenjem očvrsnu ne promijenivši svojstva.

2. Elastomeri su sintetički polimeri čije su molekule međusobno povezane manjim brojem poprečnih veza.Odlikuju se savitljivošću (rastezljivošću) pri sobnoj temperaturi.

3. Duromeri (duroplasti) su građeni od gusto umreženih polimerskih molekula.To su tvrdi materijali koji se ne mogu preoblikovat zagrijavanjem i lako se lome.

Plastične mase imaju brojne prednosti ispred prirodnih materijala:

Vrlo loše svojstvo plastičnih masa koje je uzrok velikih svjetskih ekoloških problema je njihova biološka nerazgradivost.

Primjena sintetičkih polimera

Sintetički polimer koji pripadaju skupini plastometra su:


Polieten (PE) koji se dobiva polimerizacijom etena pri određenim uvjetima uz katalizator a služi za izradu plastičnih folija, vrećica, posuđa, igračaka, boca, cijevi...

Polivinil-klorid (PVC) koji se proizvodi iz vinil-klorida a iz njega se proizvode folije, izolacije ele. vodova, igračke, umjetna vlakna... i mnogi drugi


Sintetički polimer koji pripada skupini elastomera je:

Guma koja se dobiva iz drveta kaučkovca ili umjetnim putem a koristi se prvenstveno u proizvodnji automobilskih guma.


Sintetički polimer koji pripada skupini duroplasta je:

Bakelit je jedan od najstarijih duroplasta a od njega se izrađuje alat, telefoni, utičnice, plastične ploče...