Katedra za astronomiju, Beograd

Izvor: Wikipedija

Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu je jedina zasebna katedra u Srbiji na kojoj se proučava astronomija i astrofizika (astronomski smjerovi ili predmeti na drugim sveučilištima postoje relativno odskora).[1] Godinom osnutka Katedre smatra se 1880, kada su usvojene izmjene i dopune tadašnjeg zakona o obrazovanju, kojima se propisuje da se na Velikoj školi (preteči Sveučilišta) astronomija ima učiti zajedno s meteorologijom. Na Katedri su od tog vremena predavali poznati srpski profesori: Milan Nedeljković, Đorđe Stanojević, Milutin Milanković, Vojislav Mišković i drugi.[2] Na Katedri danas radi desetak nastavnika i suradnika. Šef Katedre za astronomiju je Nadežda Pejović.[3] Na Katedri se izvode osnovne, diplomske (master) i doktorske studije. Odnedavno Katedra sudjeluje u europskom Erasmus mundus master programu Astromundus.

Skupa s Astronomskom opservatorijom u Beogradu, Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu izdaje časopis na engleskom jeziku Serbian Astronomical Journal.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Olga Atanacković: Global Astronomy Survey: SerbiaArhivirana inačica izvorne stranice od 10. ožujka 2012. (Wayback Machine)
  2. Jelena Milogradov-Turin, 2003, Publ. Astron. Obs. Belgrade, 75, 289-292
  3. KATEDRA ZA ASTRONOMIJU, MATEMATIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU. Homepage. Pristupljeno 25. travnja 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]