René Lalique

Izvor: Wikipedija
René Jules Lalique
René Lalique
Rođenje 6. travnja 1860., Ay, Marne
Smrt 1. svibnja 1945., Pariz
Nacionalnost Francuz
Poznat(a) po Staklena umjetnost
Zanimanje dizajner stakla
Supruga Marie-Louise Lambert

Alice Ledru (1870–1909), druga žena

Djeca Marc Lalique
Augustine-Alice Ledru
René-Claude Le Mesnil
Raymond Anère
Georgette-Renée Lalique
Suzanne Lalique-Haviland
Renée Anère
Portal o životopisima

René Jules Lalique (Ay, Marne, 6. travnja 1860.Pariz, 1. svibnja 1945.) bio je francuski dizajner stakla poznat po svojim kreacijama staklene umjetnosti, parfemskih bočica, vaza, nakita, lustera, satova i automobilskih ukrasa.[1][2][3][4]

Život[uredi | uredi kôd]

Lalique je početak života proveo učeći metode dizajna i umjetnosti kojima će se koristiti u svom kasnijem životu. Kada je imao dvije godine, njegova se obitelj preselila u predgrađe Pariza, ali je za ljetne praznike putovala u Ay. Ta putovanja kasnije su utjecala na Laliqueov naturalistički staklorez. Dvije godine nakon očeve smrti Lalique je počeo raditi kao zlatarski pripravnik Louisa Aucoca u Parizu, gdje je i umro 1. svibnja 1945. godine. René Lalique pokopan je na groblju Père-Lachaise. Njegova unuka, Marie Claude-Lalique (r. 1936), bila je staklorezac kao i on. Umrla je 14. travnja 2003. u mjestu Fort Myers na Floridi.

Edukacija[uredi | uredi kôd]

Godine 1872. kao dvanaestogodišnjak upisao je College Turgot gdje počinje crtati i skicirati. Pohađao je večernju školu u École des arts décoratifs. Tamo je radio od 1874. do 1876. te je zatim proveo dvije godine u Crystal Palace School of Art u Sydenham, Londonu. Tijekom tog vremena bio je zlatarski naučnik kod vodećeg Pariškog art nouveau draguljara i zlatara, Louisa Aucoca. Vještine grafičkog dizajna unaprijedio je u Sydenham Art Collegeu te je dalje nastavio razvijati naturalistički pristup umjetnosti.

Art Nouveau dizajner nakita[uredi | uredi kôd]

Po povratku iz Engleske radio je kao slobodni umjetnik, dizajnirajući nakit za francuske draguljare Cartier, Boucheron i druge. Godine 1885. otvorio je svoju radionicu te dizajnirao i izrađivao vlastiti nakit i druge umjetnine od stakla. Do 1890. Lalique je postao poznat kao jedan od najistaknutijih francuskih Art Nouveau dizajnera nakita; stvarao je inovativne primjerke za novu trgovinu Samuela Binga u Parizu, Maison de l'Art Nouveau. Postao je jedan od najpoznatijih u svom području, a njegovo ime postalo je sinonim za kreativnost, ljepotu i kvalitetu.

Staklorezac[uredi | uredi kôd]

Lalique je bio najpoznatiji po svojim kreacijama u staklenoj umjetnosti. Tijekom 1920-ih postao je poznat po svojem radu u stilu Art Deco. Bio je odgovoran za zidove osvijetljena stakla i elegantno obojane staklene stupove koji su ispunjavali blagovaonicu i "grand salon" Normandie te za unutrašnji namještaj, križ, oltarne pregrade, zaleđe oltara i krstionicu crkve Sv. Mateja u Millbrooku u Jerseyu (Lalique's "Glass Church").[5]

Njegova ranija iskustva u Ayu snažno su utjecala na njegov kasniji rad. Kao rezultat, mnogi od njegovih nakita i vaza prikazuju biljke, cvijeće i fluidne linije.

Unikatni i komercijalni radovi Renéa Laliquea nalaze se u kolekcijama u velikom broju javnih muzeja u svijetu, među kojima su Museu Calouste Gulbenkian u Lisabonu, Lalique muzej Hakone u Japanu, Musée Lalique i Musée des Arts Décoratifs u Francuskoj, Schmuckmuseum Pforzheim u Njemačkoj, Victoria and Albert Museum u Londonu, muzej Metropolitan i Corning Museum u državi New York, te Rijksmuseum u Amsterdamu.

Radovi[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Warmus, William. 2003. The essential René Lalique. Wonderland Press: Harry N. Abrams. New York. ISBN=9780810958364
  2. Rene Lalique - A Giant Among Giants. rlalique.com. Pristupljeno 5. siječnja 2016.
  3. René Lalique: Enchanted by Glass. Corning Museum of Glass. Corning Muzej Stakla. Pristupljeno 5. siječnja 2016.
  4. Lalique, more than a name. Musée Lalique. Pristupljeno 5. svibnja 2019.
  5. Jane Ashelford, 1980, "Lalique's Glass Church," The Journal of the Decorative Arts Society, Vol. 4, pp. 28–33.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Bayer, Patricia & Waller, Mark: The Art of René Lalique, Bloomsbury Publishing Ltd, London 1988 ISBN|0-7475-0182-3
  • Dawes, Nicholas M.: Lalique Glass, Crown Publishers, London 1986 ISBN|978-0-517-55835-5
  • Elliott, Kelley J. René Lalique: Enchanted by Glass, The Corning Museum of Glass, Corning, New York 2014. ISBN|978-0-300-20511-4
  • Weiner, Geoffrey George Unique Lalique Mascots, The Book Guild Ltd., Brighton 2014 ISBN|978-1909-984219

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi René Lalique