Revizorski sud

Izvor: Wikipedija

Revizorski sud posebna je kontrolna institucija Europske unije nadležna da ispituje sve prihode i rashode svih tijela koje je osnovala Zajednica ako to nije isključeno nekim ustavotvornim dokumentom. Revizorski sud kontrolira ispravnost i zakonitost te primjerenost svih transakcija.

Osnovan je 22. srpnja 1975. godine ugovorom iz Bruxellesa, a uspostavljen je 1. srpnja 1977. godine. Sjedište Suda je u Luksemburgu.

Revizorski sud ima 27 članova (jednog po državi članici) koje imenuje Vijeće EU-a, uz prethodno mišljenje Europskog parlamenta. Mandat članovima traje šest godina i djeluju potpuno neovisno. Članovi između sebe biraju predsjednika na razdoblje od tri godine, a ista osoba može biti ponovno izabrana.

Revizija se temelji na odgovarajućoj dokumentaciji, a postupak revizije može se obaviti na cijelom području Unije. Kad se obavlja revizija na "terenu" pojedine države članice, onda se u postupak kontrole uključuju i nacionalna revizijska tijela. Revizorskom sudu moraju se dostaviti dokumenti i informacije nužne za obavljanje njegovih zadaća. Izvješće o rezultatima revizije Revizorski sud dostavlja svim tijelima, prije svega Europskom parlamentu i Vijeću EU-a koji u skladu s izvješćem poduzimaju odgovarajuće radnje.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Revizorski sud koji govori o Europskoj uniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.