Masovna proizvodnja

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Serijska proizvodnja)
Serijska ili masovna proizvodnja zrakoplova.
Serijska ili masovna proizvodnja automobila.

Masovna proizvodnja ili serijska proizvodnja je proizvodnja velikih količina standardiziranih proizvoda. Serijska proizvodnja je oblik organizacije proizvodnje u kojem tehnološki procesi teku u dugim nizovima ili velikim serijama. Po svojim tehnološkim svojstvima ona počiva ponajprije na istovrsnosti, a ne na samom broju proizvoda koji čine ukupnu seriju. Uobičajeno je razlikovanje maloserijske, srednjoserijske i velikoserijske (masovne) proizvodnje. Veličina serije najčešće se određuje visinom stalnih (fiksnih) troškova proizvodnje zbog čega specijalizirana područja u međunarodnoj razmjeni teže ostvarenju proizvodnje velikih serija s niskim troškovima proizvodnje i visokom kvalitetom, koja im donosi konkurentnost u međunarodnoj razmjeni.[1]

Koncepti masovne proizvodnje primjenjuje se kod različitih vrsta proizvoda kao primjerice kod tekućina (kao što su hrana, goriva, kemikalije) ili proizvoda koji se spajaju (kao što su primjerice kućanski aparati i automobila).

Masovna proizvodnja je općenito u suprotnosti s obrtničke proizvodnje koje je bila raširena od kraja 19. stoljeća.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. serijska proizvodnja, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Masovna proizvodnja
Nedovršeni članak Masovna proizvodnja koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.