Prijeđi na sadržaj

Chikena

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sikiana)

Sikiana (Chiquena, Chikena, Sikiyana, Tchikôyána), pleme američkih Indijanaca porodice Cariban nastanjeno na sjeveru brazilske države Pará između rijeka Rio Cafuini, Turuna i Itapi blizu granice Surinama, i u Surinamu s još 11 drugih plemena na rijeci Sipaliwini u selu Kwamalasamutu.

Prve glasove o njima donosi u ranom 20. stoljeću William Curtis Farabee koji je sa Škotom Johnom Ogilvieom i 4 Wapisijanca putovao čamcem rijekom Buna-wau od Mapuere prema Trombetasu.

Tijekom 16. i 17. stoljeća oni su bili vweoma moblian narod koji je naveliko putovao radi trgovine s narodima iz Llana, džungle, bazena Orinoca i Anda. Tek nakon uvođenja posijeci-i-spali agrikulture postali su sjedilački ratari, uzgajivači manioke, danas glavnog izvora prehrane.

Populacija Sikiana u novije vrijeme veoma je malena: 33 u Brazilu (1986 SIL), i 15 u Surinamu (2001 Carlin).[1] Po drugim podacima ima ih oko 800.[2] U Venezueli su možda nestali.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Sikiana
  2. Atlas Project (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 2. svibnja 2014. Pristupljeno 6. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)