Skraćenice

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Skraćenice su u pismu kraćene nepotpuno ispisane riječi.

Upotrebljavaju se od najstarijih vremena (radi uštede pisaćeg materijala, napora pri urezivanju riječi u kamen ili kovinu, radi bržeg pisanja i sl.). Najčešće se krate: nazivi za mjere i novac, osobna imena, počasni naslovi, oznake zanimanja, riječi koje se često ponavljaju; u starim crkvenim tekstovima obično se krate tzv. sveta imena.

Skraćenica se obično tvori:

  • a) suspenzijom ili prekidanjem (od riječi se piše samo prvo slovo ili nekoliko početnih slova), npr. m = metar, t = tona, prof. = profesor;
  • b) kontrakcijom ili sažimanjem (od riječi se piše početak i kraj, a katkad i koje slovo iz sredine), npr. dr = doktor, ca = circa, Zgb = Zagreb;
  • c) slaganjem početnih slova ili slogova od više riječi u novu riječ, npr. HAZU = Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, NAMA = Narodni magazin (takve se kratice nazivaju akronimima).

Posebnu kategoriju tvore kratice za koje se upotrebljavaju naročiti znakovi (npr. $ = dolar, & = i, nastalo od latinskog et). U današnjim znanstvenim djelima redovito se u samoj knizi donosi popis upotrijebljenih kratica. (Opća enciklopedija)

Ove stranice zamišljene su kao zbirka svih kratica (domaćih i stranih) koje se pojavljuju ili su se pojavljivale u tekstovima na hrvatskom jeziku. Uz kraticu treba upisati i njeno značenje, a u zagradi dodati najnužnije objašnjenje (ako je potrebno).

Rječnik kratica[uredi VE | uredi]

A - B - C-Č-Ć - D-Dž-Đ - E - F - G - H - I - J - K - L-Lj - M - N-Nj - O - P - R - S-Š - T - U - V - Z-Ž