Sonja Josić Stipić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sonja Stipić)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sofija (Sonja) Josić Stipić
Rođenje 30. studenoga 1946.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Sofija (Sonja) Josić Stipić (Apatin, 30. studenoga 1946.) je srbijanska kazališna, televizijska i filmska glumica iz Vojvodine. Njena matična kazališna kuća je Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

Rodila se u Apatinu 1946. godine. Srednju je školu pohađala u Novom Sadu, gdje je maturirala na gimnaziji 1965. godine. Studirala je na Dramskom studiju pri novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, koji je završila 1970. godine. Od iste je godine članicom te kazališne kuće.

Kazališne uloge[uredi VE | uredi]

U kazalištu je glumila u komadima Gustava Floberta, Jovana Sterije Popovića, Branka Radićevića, Branislava Nušića, Williama Shakespearea i drugih.

Istakla se ulogom Asanaginice za koju je 1976. dobila nagradu Udruženja dramskih umjetnika Srbije, 1981. je dobila nagradu na susretu vojvođanskih kazališta u Novom Sadu te 1983. godišnju nagradu 1993. za ulogu u mjuziklu.

Filmske uloge[uredi VE | uredi]

Glumila je u filmovima Samrtno proleće, Kamenolom, Ulje na vatru, Hitler iz našeg sokaka, Ekran sneži, Mala privreda te u televizijskim serijama Balkan ekspres 2, Mrtvi se ne vraćaju i Baza na Dunavu.

Izvori[uredi VE | uredi]