Sveučilište u Oxfordu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sveučilište Oxford)
Zgrada na Sveučilištu Oxford

Sveučilište u Oxfordu (engl. University of Oxford, lat. Universitas Oxoniensis, poznato i kao Oxford) sveučilište je u engleskom gradu Oxfordu, utemeljeno 1096. godine. Smatra se najstarijim sveučilištem na engleskom govornom području.

Danas ima status jednog od najuglednijih sveučilišta na svijetu. Redovito se uvrštva među 5 najboljih sveučilišta na svijetu.[1] Sveučilišta u Cambridgeu i Oxfordu ponekad se zajedno nazivaju "Oxbridge". Oba imaju velik društveni i povijesni status te višestoljetno rivalstvo.

Sveučilište se sastoji od 38 nezavisnih koledža i šest stalnih privatnih vjerskih škola (sa statusom ispod statusa koledža). Studenti koji diplomiraju na Oxfordu dobivaju kraticu Oxon., npr. "John Smith, BA (Oxon.)"

Datum osnivanja sveučilišta nije lako utvrditi, ali postoje svjedočanstva da se nastava odvijala još u 11. stoljeću. Sveučilište se naglo razvilo od 1167., kada je engleskim studentima zabranjeno pohađanje nastave na Sveučilištu u Parizu.[2] Poslije sukoba između studenata i lokalnog stanovništva 1209., neki od profesora pobjegli su na sjeverozapad u grad Cambridge, gdje su osnovali Sveučilište Cambridge. Od toga su vremena ta dva sveučilišta veliki rivali.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. siječnja 2010. Pristupljeno 11. srpnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. travnja 2008. Pristupljeno 11. srpnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)