Teemu Selänne

Izvor: Wikipedija
Teemu Selänne

Državljanstvo Finska
Nadimak The Finnish Flash
Rođenje 3. srpnja 1970.
Helsinki, Finska
Visina 1,83 m
Težina 93 kg
Položaj desno krilo
NHL Draft 1. krug (10. ukupno), 1988.
Winnipeg Jets
NHL klub Anaheim Ducks
Bivši klubovi Winnipeg Jets
San Jose Sharks
Colorado Avalanche

Teemu Ilmari Selänne (Helsinki, 3. srpnja 1970.) finski je profesionalni hokejaš na ledu. The Finnish Flash, kako popularno zovu Selännea, igra na poziciji desnog krila i nastupa u National Hockey League (NHL) momčadi Anaheim Ducks. Selänne u NHL-u igra od 1992. godine, a prvi klub mu je bio Winnipeg. U Jetsima se zadržao četiri sezone, a potom je šest sezona nosio dres Anaheima. Od 2000. do 2003. je igrao za San Jose, jednu sezonu u Coloradu, a potom se vratio u Anaheim. Selanne je 10 puta zaigrao na All Star utakmici. Dosad je u bogatoj NHL karijeri postigao 600 golova.

National Hockey League[uredi | uredi kôd]

Winnipeg Jets (1992. – 1994., 1995. – 1996.)[uredi | uredi kôd]

Selännea su Winnipeg Jetsi (kasnije su postali Phoenix Coyotes) birali kao ukupno 10. izbor drafta 1988. godine. U National Hockey League (NHL) stigao 1992. nakon četiri godine provedene u finskom Jokeritu (SM-liiga). Selänne je već u svojoj rookie sezoni postao velika zvijezda, u svojoj prvoj sezoni (1992./93.) Finac je zabio nevjerojatnih 76 golova, dodavši k tome 56 asista. Tijekom štrajka igrača (eng. lock-out), početak sezone 1994./95. proveo je u svom bivšem klubu, finskom Jokeritu, te se nakon osvajanja Europskog kupa 1996. vratio u Sj. Ameriku. Zbog velikih financijskih problema klub se 1996. godine je preselio u Phoenix,[1] ali prije toga obavljena je razmjena igrača kojom je Selänne u veljači iste godine mijenjan u Mighty Ducks of Anaheim.

Mighty Ducks of Anaheim (1996. – 2001.)[uredi | uredi kôd]

Anaheim je s druge strane stvorio ponajbolji par lige Selänne-Paul Kariya. 1999. postavio je klupski rekord u kojem je 17. utakmica zaredom osvajao bodove, kojeg je nakon 10 godina srušio Corey Perry.[2] Tijekom 2000./01. Kariya i Selänne po običaju su predvodili svoju momčad. U utakmici protiv Flyersa, 22. listopada 2000. Philadelphia je svojem nizu utakmica bez pobjeda dodala jos jedan poraz. Golom Sellanea 2:35 prije kraja s igračem više, Anaheim je nastavio svoj niz pobjeda.[3] Nakon All-Stara, stigla je teška serija Anaheima. 21. veljače 2001. nakon jedanaest utakmica bez pobjede kod kuće, navijači Mighty Ducksa su konačno imali razlog za slavlje. No da bi Mighty Ducks pobijedili bila je potrebna velika noć Kariye koji je je zabio tri gola i dodao asist, dok je Sellane zabio dva gola i tri puta asistirao protiv Calgaryja.[4] U ožujku iste godine, 7. ožujka 2001. Anaheim je raspario ponajbolji par lige Selänne-Kariya, tako što su mijenjali Selännea u San Jose Sharkse, dok su u zamjenu za njega u Anaheim otputovali mladi centar Jeff Friesen i vratar Steve Shields, te izbor u drugom krugu drafta, navodeći kao razlog dobitak potencijalno sjajnog igrača, i što je njima najvažnije - kvalitetnog vratara.[5] Od sezone kada je dosao u ligu pa do tradea Sellane je zabio najviše golova od svih igrača, uključujući velikane poput Gretzkog, Jágra ili Sakica.

San Jose Sharks (2001. – 2003.)[uredi | uredi kôd]

Sharksi su dan nakon potpisivanja Selännea saznali da će njihovo novo desno krilo morati na malu operaciju koljena, zbog čega je propustio dva tjedna igranja .[6] Do kraja regularne sezone odigrao je 12 utakmica, te još njih šest u doigravanju, a ukupno je osvojio 15 bodova (7 golova, 8 asistencija). San Jose Sharksi su u novu sezonu krenuli s odličnom formom, te do kraja godine bili jedna od najboljih ekipa u NHL-u. Selänne je tijekom sezone u mnogim utakmica, golovima ili asistencijama donosio bodove Sharksima.[7] Na tradicionalnoj 52. All-Star utakmici u Los Angelesu 2002. izabran je startnu momčad Svijeta,[8] te se dva puta upisao u strijelce.[9] Nakon All-Stara nastavio je s dobrom formom, upisavši gol i asistenciju u uvjerljivoj pobjedi protiv Caroline.[10] 8. ožujka 2002. Selänne je u utakmici protiv Ottawe za Sharkse zabio jedan pogodak i došao do brojke od 400 golova u NHL karijeri.[11] Unatoč laganom prolasku Sharksa (4:1) protiv Phoenixa u prvom krugu play-offa, San Jose ispao je sljedećem krugu od Colorada. Sljedeće sezone Selänne je ponovo prevodio svoju momčad, dapače, odigrao je svoju najbolju sezonu od odlaska iz Mighty Ducksa osvojivši 64 boda (28 golova, 36 asistencija), ali Sharksi su unatoč promjeni trenera kroz sezonu[12] igrali loše i završili među najgorim momčadima Zapadne konferencije.

Colorado Avalanche (2003. – 2004.)[uredi | uredi kôd]

Paul Kariya i Selänne, fantastičan dvojac u Anaheimu, ponovno su zaigrali zajedno, i to u Coloradu. Naime, obojici su ugovori istekli 2003., i odlučili su zaigrati zajedno, pa i po cijenu puno manje plaće. Kariya je odlučio napustiti Anaheim, iako ga je odveo do finala Stanleyjeva kupa, kao razlog navodeći što nisu iskorištavali njegov potencijal. Selänne je prihvatio ugovor od 5,8 milijuna $, dok je Kariya dobio 1.2 milijuna $, kako bi mogao igrati sa starim prijateljem i u momčadi sposobnoj osvojiti Stanleyjev kup, pristavši na puno manje plaće od tržišne vrijednosti. Potez je Kariya objasnio rekavši: "Kada smo postali slobodni igrači, napravili smo hokejašku odluku. Obojica smo rekli, 'zaboravi na novce, gdje je mjesto u kojem želimo igrati?', i Colorado je bio očigledan izbor."[13][14] Tandem iz Anaheima proradio je već u uvodu u sezonu, protiv St. Louisa u 7. minuti utakmice Selänneovom asistencijom Kariyi za pogodak.[15] U studenome 2003. Selänne dočekan je sa zvižducima u San Joseu gdje je nekoć igrao, ključnim golom donio je pobjedu Coloradu protiv Sharksa.,[16] dok je još jednom bio strijelac protiv svoje bivše momčadi Anaheima.[17] Avsi nisu ispunili očekivanja javnosti, ali niti tandem Selänne-Kariya, jer se ovaj drugi u prosincu ozljedio i propustio 31 utakmicu. Istekom ugovora na kraju sezone, kao i Kariya napustio je momčad Colorada. Kao većina igrača zbog štrajka igrača u sezoni 2004./05. Selänne je karijeru nastavio u Europi, točnije u kojem je započeo karijeru, finskom Jokeritu. Međutim, zbog oporavaka od ozljede koljena za njih nije odigrao niti jednu utakmicu.

Anaheim Ducks (2005.- danas)[uredi | uredi kôd]

Selänne u dresu Anaheim Ducksa.

Nakon godine dana pauze NHL se vratio u svom redovnom rasporedu, te se užurbala se aktivnost u uredima NHL klubova. Svi su se borili za potpise najjačih free-agenta, ali s druge strane morali su biti oprezni s novim salary capom. Selänne je za povratak na led NHL-a potpisao za svoju bivšu momčad Mighty Ducks of Anaheim, gdje je proveo najbolji i najduži dio svoje karijere. Iako se cijele sezone mučio s oporavkom bolnog koljena, predvodio je Duckse kao prvi strijelac i asistent (10 golova, 50 asistencija) osvojivši 90 bodova. Sljedeće sezone počeo je novo razdoblje u povijesti kluba. Nakon što je 2005. Walt Disney prodao momčad sadašnjem vlasniku Henryju Samueliju, on je prije početka nove sezone (2006./07.) preimenovao momčad u Anaheim Ducks.

Stanleyjev kup (2006./07.)[uredi | uredi kôd]

Nova sezona nosila je i nove izazove za Sellanea, koji je dolaskom Prongera i nekih mladih igrača dobio momčad sposobnu za osvajanje Stanleyjeva kupa.[18] Od sredine listopada do početka studenog 2006. Selänne je bio u maloj napadačkoj krizi, nakon što deset utakmica nije postigao gola.[19] Sredinom studenoga Selänne je pružio briljantnu partiju u pobjedi njegovih Ducksa protiv Coyotesa 6:4, asistiravši suigračima čak pet puta.,[20] dok je u porazu od Colorada u shootoutu postigao svoj 500. pogodak u NHL-u. Selänne je drugi Finac u NHL-u koji je dosegao brojku od 500 pogodaka, to je napravio jedino još legendarni igrač Oilersa Jari Kurri.[21] Svoju dobru formu i nakon 500. pogotka nastavio je Selänne u dresu Anaheima. U susretu protiv Calgaryja postigao je dva gola i tako donio pobjedu Ducksima 5:3.[22] Dan prije Stare godine, upisao se kao dvostruki strijelac u porazu od Caroline,[23] dok je u siječnju izglasan kao zamjena na All-Staru u momčadi Zapada.[24] Anaheim Ducksi su u play-offu igrali sjajno i došli su do svojeg prvog trofeja najbolje momčadi NHL-a u povijesti, nakon što su u petoj utakmici sa 6:2 pobijedili Ottawa Senatorse, ukupno 4:1 u finalnoj seriji. Selänne je tako nakon više od 1000 odigranih utakmica i sjajne sezone u kojoj je upisao 48 golova i 46 asistencija, bio najzaslužniji što je Anaheim osvojio prvi naslov prvaka NHL-a.[25][26]

Sljedeće sezone (2007./08.) Sellane je propustio prva četiri mjeseca jer je razmišljao o kraju karijere. Međutim, u veljači je potpisao s Anaheimom do kraja sezone. Već je u prvom nastupu iao je jednu asistenciju,[27] dok je u drugom postigao svoj prvi gol u sezoni.[28] Otkada se Selänne bio vratio u momčad, Anaheim gotovo da nije znao za poraz. Najbolju utakmicu sezone odigrao je protiv Chicaga kojima je postigao tri pogotka i još dva puta asistirao te tako sudjelovao kod čak pet od šest golova svoje ekipe.[29] Ukupno je od povratka na ledu sudjelovao u 26 utakmica, zabio 12 golova i ostvario 11 asistencija. U rujnu 2008. na obostrano zadovoljstvo Selänne je potpisao novi, dvogodišnji ugovor s NHL momčadi Anaheim Ducksima, za nešto više od 5 milijuna dolara.[30] Prvi hat-trick u novoj sezoni (2008./09.) postigao je krajem listopada 2008. protiv rivala Detroit Red Wingsa, u sjajnoj utakmici koju je dobio Anaheim s 5:4 u produžetku.,[31] dok je karjem studenog iste godine zabio dva pogotka s igračem više u pobjedi Anaheima nad Coloradom od 4:1.[32] Početkom prosinca stigao je već do trinaestog pogotka u sezoni, dok je do kraja sezone stigao do brojke 27. Ukupno je osvojio 54 boda (27 golova i asistencija), ali razlog slabije statističke sezone je ozljeda zbog koje je propustio 17 utakmica tijekom siječnja. Anaheim je za novu sezonu (2009./10.) doveo jednog od najboljih finskih hokejaša u povijesti i dugogodišnjeg kapetana Montreal Canadiensa, Saku Koivua, s kojim je dogovorio jednogodišnju suradnju.[33] Očekivalo se od dolazak novih pojačanja da će Anaheim biti jedan od pritajenih favorita za naslov Stanely Cupa, ali vrlo loš ulazak u sezonu Duckse je prikovao za donjio dio tablice divizije Pacifik.[34]

Usprkos lošoj sezoni kluba 22. ožujka 2010. protiv Colorado Avalanchea Selänne je postao tek 18. hokejaš u povijesti NHL-a koji je stigao do brojke od najmanje 600 golova u karijeri.[35]

Finska reprezentacija[uredi | uredi kôd]

Osvojene medalje
Finska
Hokej na ledu
Olimpijske igre
bronca Nagano 1998.
srebro Torino 2006.
bronca Vancouver 2010.
Svjetska prvenstva
srebro Norveška 1999.
bronca Kanada 2008.

Selänne je za Finsku na ZOI prvi puta nastupio u Albertvilleu 1992., a u Vancouveru 2010. peti i posljednji puta. Selanne je bio najbolji strijelac u Naganu 1998. godine, a isti uspjeh ponovio je na olimpijadi u Torinu 2006. godine. Nakon što je u Vanocuveru 2010. na susretu protiv Njemačke upisao je jednu asistenciju, tom asistencijom, tim bodom, Selanne je postao najbolji strijelac u povijesti Olimpijskih igara. S 20 pogodaka i 17 dodavanja za ukupno 37 bodova na olimpijskim turnirima. Time je prestigao dosadašnje vodeće, Kanađanina Harrya Watsona, Čehoslovaka Vlastimila Bubnika i bivšeg igrača SSSR-a Valerija Kharlamova.[36] Ujedno je u Vancouveru s Finskom u susretu sa Slovačkom za 3. mjesto uzeo bronačnu medalju i time osvojio svoje treće odličje na olimpijskim turnirima.[37]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

NHL[uredi | uredi kôd]

Nagrada Godina
Stanleyjev kup pobjednik 2006./07.
Bill Masterton Memorial Trophy 2005./06.
Calder Memorial Trophy 1992./93.
Maurice "Rocket" Richard Trophy 1998./99.
MVP (Najkorisniji igrač) NHL All-Star utakmice 1998.
Prva All-Star momčad 1993., 1997.
Druga All-Star momčad 1998., 1999.

Reprezentacija[uredi | uredi kôd]

Nagrada Godina
ZOI, All-Star momčad turnira 2006.
ZOI, najbolji napadač turnira 2006.

Statistika karijere[uredi | uredi kôd]

Klupska statistika[uredi | uredi kôd]

Sezona Klub Liga   Regularna sezona   Doigravanje
OU G A Bod KM OU G A Bod KM
1986./97. Jokerit Jr. Fin-Jr. 33 10 12 22 8
1987./88. Jokerit Jr. Fin-Jr. 33 43 23 66 18 5 4 3 7 2
1988./89. Jokerit Jr. Fin-Jr. 3 8 8 16 4
1989./90. Jokerit SM-l 11 4 8 12 0
1990./91. Jokerit SM-l 42 33 25 58 12
1991./92. Jokerit SM-l 44 39 23 62 20 10 10 7 17 18
1992./93. Winnipeg Jets NHL 84 76 56 132 45 6 4 2 6 2
1993./94. Winnipeg Jets NHL 51 25 29 54 22
1994./95. Jokerit SM-l 20 7 12 19 6
1994./95. Winnipeg Jets NHL 45 22 26 48 2
1995./96. Mighty Ducks of Anaheim NHL 28 16 20 36 4
1995./96. Winnipeg Jets NHL 51 24 48 72 18
1996./97. Mighty Ducks of Anaheim NHL 78 51 58 109 34 11 7 3 10 4
1997./98. Mighty Ducks of Anaheim NHL 73 52 34 86 30
1998./99. Mighty Ducks of Anaheim NHL 75 47 60 107 30 4 2 2 4 2
1999./00. Mighty Ducks of Anaheim NHL 79 33 52 85 12
2000./01. Mighty Ducks of Anaheim NHL 61 26 33 59 36
2000./01. San Jose Sharks NHL 12 7 6 13 0 6 0 2 2 0
2001./02. San Jose Sharks NHL 82 29 25 54 40 12 5 3 8 2
2002./03. San Jose Sharks NHL 82 28 36 64 30
2003./04. Colorado Avalanche NHL 78 16 16 32 32 10 0 3 3 2
2004./05. Jokerit SM-l
2005./06. Mighty Ducks of Anaheim NHL 80 40 50 90 44 16 6 8 14 2
2006./07. Anaheim Ducks NHL 82 48 46 94 82 21 5 10 15 10
2007./08. Anaheim Ducks NHL 26 12 11 23 8 6 2 2 4 6
2008./09. Anaheim Ducks NHL 65 27 27 54 36 13 4 2 6 4
Sveukupno - SM-liiga 117 83 68 151 38 10 10 7 17 18
Sveukupno - NHL 1132 579 633 1212 505 105 35 37 72 40

Reprezentacija[uredi | uredi kôd]

Godina Reprezentacija Natjecanje   OU G A Bod KM
1991. Finska SP 10 6 5 11 2
1991. Finska KK 6 1 1 2 2
1992. Finska ZOI 8 7 4 11 6
1996. Finska SP 6 5 3 8 0
1996. Finska SK 4 3 2 5 0
1998. Finska ZOI 5 4 6 10 8
1999. Finska SP 10 3 8 11 2
2002. Finska ZOI 4 3 0 3 2
2003. Finska SP 7 8 3 11 2
2004. Finska SK 6 1 3 4 4
2006. Finska ZOI 8 6 5 11 4
2008. Finska SP 9 3 4 7 12
Sveukupno - Seniori 83 50 44 94 44


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. NBA, NFL i MLB protiv selidbe Phoenixa u Kanadu
  2. Corey Perry srušio klupski rekord koji je držao Finac Teemu Selänne[neaktivna poveznica]
  3. NHL: Flyersi sedam utakmica bez pobjede
  4. NHL: Richter završio sezonu zbog ozljede
  5. NHL: Teemu Selänne u San Joseu
  6. NHL: Prvaci savladali "senatore"
  7. NHL: Chicago uspješan u Detroitu
  8. NHL: Izabrani starteri za All-Star
  9. NHL All-Star: Svijet bolji od Sjeverne Amerike
  10. NHL: Hat-trick Jasona Arnotta. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. veljače 2021. Pristupljeno 24. prosinca 2009.
  11. NHL: 400 pogodaka Teemua Selännea
  12. NHL: Novi treneri startali uspješno
  13. NHL: Kariya i Selänne u Coloradu
  14. NHL: "Vatreno" ljeto u Coloradu i Detroitu
  15. NHL: Bluesi pobjedili Colorado!
  16. NHL: Minnesota zaustavila Canuckse
  17. NHL: Produžeci spasili Colorado, Vancouver i Calgary
  18. NHL: Anaheim do šeste pobjede
  19. NHL: Malkinov gol za rekord
  20. NHL: Jagr u "klubu 600"
  21. NHL: Triler u Buffalu
  22. NHL: Slavlje Sabersa u New Yorku
  23. NHL: Prvaci nadjačali Patke
  24. Sakic i Shanahan predvode Zapad i Istok
  25. Stanley Cup u rukama Anaheim Ducksa!
  26. Selänne s Patkama[neaktivna poveznica]
  27. Montreal bod do vrha Istoka
  28. Red Wingsi izgubili četiri zaredom
  29. Uvjerljivi Ducksi i Rangersi
  30. Selänne produžio ugovor s Anaheimom[neaktivna poveznica]
  31. Golijade u Anaheimu i New Jerseyu
  32. Islandersi srušili i Canadiense
  33. Koivu seli na Zapad
  34. Detroit i Anaheim u krizi
  35. Selänne proslavio jubilarni 600. gol, Coyotesi do pobjede i protiv Dallasa![neaktivna poveznica]
  36. Jedan je Teemu...
  37. Finci pokazali karakter

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Teemu Selänne