Veliki Atraktor

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Veliki Atraktor je naziv za galaktički skup Puppis, vrlo veliki skup galaksija, koji se nalazi iza središta Mliječnog puta, zbog čega nije izravno vidljiv sa Zemlje.

Otkriće Velikog Atraktora[uredi VE | uredi]

Veliki Atraktor je otkriven relativno kasno, s obzirom na relativno malu udaljenost i veliku masu.

Izrada mape pozadinskog zračenja 1980-ih godina pokazala je na određeno odstupanje od simetrije, kasnije nazvano "dipol". Područja maksimalnog pozitivnog i negativnog odstupanja od prosječne valne duljine zračenja nalaze se na suprotnim stranama neba. Svemirska letjelica COBE (Cosmic Background Explorer) je 1989. i 1990. svojim mjerenjima potvrdila prijašnja zapažanja.

Proračuni na osnovu mjerenja Dopplerovog efekta kod susjednih galaktičkih skupova su pokazali da se naša galaktika zajedno s Lokalnom Grupom giba brzinom od 600 km/s u smjeru točke u zviježđu Morske zmije (Hydra).

Izračunata brzina i smjer gibanja Lokalne Grupe na osnovu masa poznatih struktura u "obližnjem" svemiru znatno su odstupale od izmjerenih, što je značilo da proračunu nedostaje neki vrlo važan dio.

Astronomi su krenuli u potragu za nevidljivim "Velikim Atraktorom". Proces izrade mape svemira na tom dijelu neba znatno je otežavao Mliječni put i veliki tamni oblaci plina i prašine u njegovom središtu. Veliki dio potrage proveden je u infracrvenom (satelit IRAS, Infrared Astronomical Satellite) i radio (spektralne linije električki neutralnog vodika, λ = 21 cm) dijelu spektra.

Nakon dugogodišnjeg "opkoljavanja", Veliki Atraktor je lociran u pravcu zviježđa Krma (Puppis). Radi se zapravo o skupu Puppis u kojem je otkriveno čak 600 novih galaksija, pored 50 već poznatih. Gibanje galaktika u samom skupu pokazuje na još veću masu skupa, pa se procjenjuje da masa skupa doseže čak 10 000 masa Mliječnog Puta, čime se ovaj skup približava skupu Coma - najvećem u okolnom svemiru.

Izvori[uredi VE | uredi]