Glazbeni video spot

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Videospot)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Snimanje glazbenog video spota

Glazbeni video spot je video snimka pjesme u svrhu promocije pjesme ili u umjetničke svrhe. Obilježje glazbenoga video spota je montaža scena.

Glazbeni video spotovi postali su popularni ranih 1980.-ih godina, zahvaljujući prikazivanju na MTV-u. Prvi prikazani glazbeni video spot na MTV-u bio je "Video Killed the Radio Star" britanske grupe The Buggles.

Mnogi spotovi, snimani su i prije pojave MTV-a. Britanska grupa Queen snimila je spot za pjesmu "Bohemian Rhapsody" 1975., koji je bio vrhunski u to vrijeme sa novim specijalnim efektima.

Revolucionarni i ujedno najveći[1] glazbeni video spot ikada bio je za pjesmu "Thriller" Michaela Jacksona, 1983. Ima elemente filma i prvi je glazbeni video, kojeg je režirao filmski redatelj. Bio je to John Landis. Na popisu Guinnessove knjige rekorda iz 2006. godine stoji kao "najuspješniji glazbeni video", s prodajom većom od 9 milijuna primjeraka[2]. Thriller je imao dubok utjecaj na popularnu kulturu[3][4], i nazvan je "trenutkom prekretnice za glazbenu industriju"[5], svojim presedanom u stapanju filma i glazbe.

Izvori[uredi VE | uredi]