WiR

Izvor: Wikipedija
A room full of people watching a presentation
WiR surađuje s knjižničarima u Stockholmu

Wikimedijalac u rezidenciji (EN: Wikimedian in residence, skraćeno WiR) je osoba koja surađuje s organizacijom po pitanjima Wikimedija (ili samo Wikipedije, kao Wikipedijac).

Oni pomažu u organizaciji/instituciji domaćinu oko razumijevanja Wikipedije i Wikimedija, sestrinskih projekata Wikipedije, koji uključuju Wikimedijin djeljeni poslužitelj, Wikipodatci, Wikizvor i druge. WiR-ovi obično ne pišu u Wikipediji o organizaciji u kojoj rade, već pomažu stručnjacima da pišu o stvarima koje znaju.

WiR-ovi rade s različitim vrstama organizacija no najčešće su to GLAM-ovi (galerije, knjižnice, arhivi i muzeji) ili obrazovne institucije poput sveučilišta. Zdenko Denny Vrandečić je bio WiR u Googleu. WiR-ovi ponekad rade u nekoliko organizacija, te ih se može nazvati "Wikmedian at large" ili u slobodnom prijevodu Wikimedijalac za opću dostupnost. Na primjer, jedan takav je radio širom Novog Zelanda. Neke WiR-ove plaća organizacija u kojoj rade ili organizacija povezana s Wikimedijom, no neki su i volonteri.

Karta je Interaktivna WiR karta (kad se klikne) izrađena pomoću Wikidata .
Interaktivna WiR karta (na klik) izrađena pomoću Wikidata vizualizacije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi WiR bio je u Britanskom muzeju 2010. godine.[1][2] Do 2016. je bilo više od 100, a 2020. više od 220 WiR-ova.[3] Prvi zabilježeni WiR u Hrvatskoj je Gradskoj knjižnici Rijeka 2020. godine.[4]

Ovaj grafikon prikazuje sve koji su uključeni u tipični WiR projekt (što svaki pruža i prima).

Druge stranice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Cohen, Noam. 5. lipnja 2010. Venerable British Museum Enlists in the Wikipedia Revolution. The New York Times. Pristupljeno 27. siječnja 2013.
  2. Cohen, Noam. 19. ožujka 2014. Warming Up to the Culture of Wikipedia. The New York Times. Pristupljeno 24. ožujka 2014.
  3. Wikimedian in residence - Meta. meta.wikimedia.org (engleski). Pristupljeno 18. studenoga 2020.
  4. Željko Blaće. Gradska knjižnica Rijeka. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. ožujka 2021. Pristupljeno 1. ožujka 2021.