Wikipedija:Izabrani članci/27, 2020.

Izvor: Wikipedija
Bruce Dickinson
Bruce Dickinson

The Book of Souls šesnaesti je studijski album britanskog heavy metal sastava Iron Maiden. Album je 4. rujna 2015. godine objavila diskografska kuća Parlophone Records. Ovo je prvi studijski dvostruki album grupe te radi toga i njen najdulji do danas, trajući ukupno 92 minute. Objava albuma i početak promidžbene turneje bili su odgođeni kako bi pjevač Bruce Dickinson imao dovoljno vremena za oporavak nakon što mu je početkom 2015. godine bio odstranjen kancerogeni tumor.

Producent albuma bio je dugogodišnji suradnik Iron Maidena, Kevin Shirley. The Book of Souls je sniman u studiju Guillaume Tell u Parizu od rujna do prosinca 2014. godine; skupina je koristila isti studio za potrebe snimanja albuma Brave New World iz 2000. godine. Iako The Book of Souls nije konceptualni album, širom albuma ističu se mnogobrojne aluzije na dušu i smrtnost koje su utjelovljene na njegovoj naslovnici majanskog stila, koju je izradio Mark Wilkinson.

Postigavši kritički i komercijalni uspjeh The Book of Souls dobio je pozitivne recenzije te se uspeo na vrh ljestvica albuma u 24 države. Peti je (prvi postepeni) album skupine koji se našao na prvom mjestu ljestvice albuma Ujedinjenog Kraljevstva. U SAD-u je uradak postigao uspjeh The Final Frontiera pojavivši se na četvrtom mjestu ljestvice Billboard 200 te tako ponovivši najviše mjesto na toj ljestvici. The Book of Souls označio je i najdulji raskorak između objava studijskih albuma u trajanju od pet godina.