Čapljolika

Izvor: Wikipedija
Čapljolika
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Gruiformes
Porodica:Aramidae
Rod:Aramus
Vieillot, 1816.
Vrsta:A. guarauna
Dvojno ime
Aramus guarauna
Linnaeus, 1766.
Rasprostranjenost
Baze podataka

Čapljolika[1] (lat. Aramus guarauna) je jedini pripadnik porodice Aramidae. Nije ugrožena vrsta a postoji i brojna populacija u nacionalnom parku Everglades na Floridi.

Opis[uredi | uredi kôd]

Čapljolika, duga 56-71 cm i teška 0,9-1,3 kg, izgledom uvelike podsjeća na ždralove i liske, ali nedavna biokemijska istraživanja ukazuju na mogućnost da je u bliskom srodstvu s perajonošcima. Ima srednje dug, lagano zaobljen kljun, dug vrat, zaokrugljena krila, kratak rep i duge noge. Dobri su plivači iako nemaju nožne prste povezane kožicom, a kako ima duge prste može hodati po nekom vodenom bilju. Lete snažno s nogama izbačenim pozadi. Perje može biti smećkasto-tamnomaslinaste boje s brončanom bojom do zelenkastog preljeva na gornjim dijelovima tijela. Prednji dio tijela ima šire bijele pruge. Mužjak i ženka se gotovo i ne razlikuju.

Oglašavaju se glasnim zvukovima sličnim jaukanju i vriskanju.

Ova vrsta se hrani velikim puževima, slatkovodnim školjkama, nekim kukcima, žabama i gušterima. Kada čapljolika nađe puža, odnese ga u pliću vodu i tamo vješto skine poklopac ljušture i pojede ga. Na mjestima gdje donose ulovljene životinje posvuda ima razbacanih praznih školjki i ljuštura.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Grade plitko i oveće gnijezdo od granja odmah iznad vode u močvarama, ili u žbunju ili drveću. Ženka nese 5-7 svijetlosjajnih i pjegavih jaja. Oba roditelja inkubiraju jaja oko 27 dana. Oba raditelja hrane mlade, koji su potpuno odrasli nakon 7 tjedana, a nakon 16 napuštaju gnijezdo.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Čapljolika nastanjuje otvorene ili pošumljene močvare ili sušno šipražje, na Floridi, Karibima, u Južnom Meksiku južno do Argentine, većim dijelom istočno od Anda.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Aramus guarauna
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Aramus guarauna
Wikivrste imaju podatke o taksonu Aramus guarauna