9 ball pool (devetka)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Raspored 9 kugli u rombu

9 ball pool, ili kod nas poznatija kao "devetka", je igra koja se igra na bilijarskom stolu sa šest rupa. Samim time spada u grupu biljar sa džepovima. Nastala je u SAD-u, a prve zapise o njoj nalazimo dvadesetih godina prošlog stoljeća. Može se igrati u dva ili više igrača, iako se najčešće igra jedan na jedan, po pravilima donesenim od strane Billiard Congress of America (BCA) BCA World Standardized Rules for Nine Ball koja su usklađena sa pravilima World Pool-Billiard Association (WPA). Tijekom svoga postojanja, devetka je bila poznata kao igra koja se igrala za novac, i profesionalno i rekreativno, ali danas nalazi svoje mjesto među sportovima.

Igra[uredi VE | uredi]

Igra je dosta jednostavna. Igra se na bilijarskom stolu sa šest rupa, i sa deset kugli. Slažu se kugle od broja jedan, do broja devet, u oblik romba, tako da se kugla broj jedan nalazi na vrhu romba, a kugla broj devet u sredini toga romba. Pozicija ostalih kugli nije prijeko bitna, a cilj igre je ubaciti kuglu broj devet, po pravilima igranja. Igrač razbija kugle (break) sa bijelom kuglom, sa mjesta koje nije precizno određeno, ali se nalazi na suprotnom kraju bilijarskog stola od složenog romba. Prilikom svakog poteza igrač gađa kuglu, koja je u tom trenutku kugla sa najmanjim brojem na stolu, prije nego bijela kugla dotakne bilo koju drugu kuglu na stolu. Ako se to ne dogodi, tj. ako kugla sa najmanjim brojem nije prva udarena od strane bijele, igrač je napravio grešku, ili faul. To ne znači da se kugle moraju ubacivati po redu. Mogu se ubaciti bilo kojim redoslijedom, sve dok je kugla sa najmanjim brojem prva dotaknuta od strane bijele.

Kako devetka nije call shot (igra s najavom), igrač može u bilo kojem trenutku povezati kuglu koja je redna, na bilo koju kuglu, da bi je ubacio, ili na 9-ku, čime će dobiti partiju. Samim time, ako igrač iz razbijanja ubaci 9, automatski je dobio partiju.

Igrač koji je na potezu igra sve dok ne promaši, napravi faul, ili ubaci devetku za pobjedu. Kazna za napravljeni faul je u tome da protivnički igrač uzima bijelu kuglu, te si je postavlja na stolu gdje želi, i gdje misli da će mu najbolje odgovarati za sljedeći udarac. Devetka je relativno kratka igra, pa igrači uglavnom igraju na dobiveni set, koji najčešće sadrži pet, sedam ili devet partija.