Ahantchuyuk

Izvor: Wikipedija

Ahantchuyuk (Pudding River Indijanci, French Prairie Indijanci), Kalapooian pleme koje je obitavalo oko rijeke Pudding River, pritoci Willamette u Oregonu. Prema mjestu stanovanja nazivani su i Pudding River Indians a rani naseljenici su ih nazivali i Ranim naseljenicima bili su poznati pod imenom French Prairie Indians. Teritorij im se prostirao sjeverno od današnjeg Salema, pa preko Francuske prerije (French Prairie) do Willamette Fallsa, kao i duž rijeke Pudding i donjeg toka Molalla Rivera. Sjeverno od njih bili su Chinooki iz plemena Multnomah.

Jezik ovih Indijanaca bio je dijalekt jezika santiam. Brojno stanje po nekima bilo je oko 200, 1780.[1] Njihovi srodnici iz drugih Calapooya plemena smješteni su na rezervat Grand Ronde u Oregon, gdje danas žive pod imenom 'Confederated Tribes of the Grand Ronde Community of Oregon', među njima međutim nije spomenut niti jedan pripadnik Ahantchuyuka u popisu iz 1910. godine.

Značenje imena nije poznato, a javlja se u sličnim varijantama, Ahándshiyuk (njihovo vlastito ime), Ahandshuyuk amim (ime od Lakmiuta), Ahántchuyuk amim (naziv od Kalapuya). Drugi Indijanci nazivali su ih Hanchiuke.

Bili su vješti lovci.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]