Alan Stewart od Darnleya

Izvor: Wikipedija
sir Alan Stewart od Darnleya
Rođenjenakon 1406.
Smrt1439
Plemićka kuća/obiteljStewart
SuprugaCatherine Seton
Djeca
John Stewart, 1. grof od Lennoxa
Alexander Stewart od Galstona
OtacIvan Stewart od Darnleya
MajkaElizabeta od Lennoxa

Sir Alan Stewart od Darnleya (nakon 1406.–1439.) bio je škotski plemić, iz obitelji Stewartâ od Darnleya, sudionik Stogodišnjega rata

Život[uredi | uredi kôd]

Kao sin Ivana Stewarta od Darnleya i Elizabete, kćeri Donnchadha, grofa od Lennoxa, Alan je pratio svoga oca i braću u bitku u Francusku.

Nakon smrti njegova oca u bitci kod Herringsa, 1429., za vrijeme opsade Orléansa, Darnley je naslijedio očeve titule kao gospodar Aubignyja i Concressaulta, ali ne i grofoviju Évreux. Također je naslijedio naslov višega časnika (Constable) škotske vojske u Francuskoj i poglavarstvo nad obitelji Stewartâ od Darnleya.

Međutim, do 1437., odrekao se svojih francuskih posjeda u korist svoga mlađega brata, Sir Johna Stewarta, te se vratio u Škotsku.

Bio je umiješan u krvnu osvetu s klanom Boyd iz dvorca Dean. Ubio ga je 1439. Sir Thomas Boyd od Kilmarnocka, a njegovu je smrt kasnije osvetio njegov mlađi brat Alexander Stewart, u bitci kod brijega Craignaught.

Ženidba i potomstvo[uredi | uredi kôd]

Alan Stewart od Darnleya oženio je Catherine Seton, kćer Sir Williama Setona, gospodara Setona, i Janet Dunbar, kćeri George, grofa od Dunbara. Imali su potomstvo:

Nakon Darnleyeva ubojstva, njegova se udovica Catherine udala za Herberta Maxwella, 1. lorda Maxwella.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Sir James Balfour Paul, Scots Peerage, IX tomova. Edinburgh, 1904.