Andrej Dimitrijević

Izvor: Wikipedija
Andrej Dimitrijević
Andrej Dimitrijević
Andrej Dimitrijević
Rođenje 1984.
Zvanje istraživački novinar,
Razdoblje 2008. -
Glasilo internet, tiskovine, TV (RTL, HRT)
Teme politika, gospodarstvo, zašita okoliša
Nagrade nagrade HND-a

Andrej Dimitrijević (Zagreb, 1984.), hrvatski je istraživački novinar.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Završio je Gimnaziju Lucijana Vranjanina te potom upisao studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na kojemu je i diplomirao, smjer tisak i televizija. Na fakultetu je radio kao demonstrator u televizijskom studiju.

Novinarski rad[uredi | uredi kôd]

Prvi posao u novinarstvu dobio je na HRT-u 2008., surađujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Usporedno je radio u nekoliko HRT-ovih mozaičnih emisija istovremeno snimajući, montirajući i pišući priloge, a kasnije prelazi u informativni program. Nakon HRT-a odlazi na RTL gdje radi u informativnom programu. Početkom 2019. prelazi na Telegram. Na Fakultetu političkih znanosti predaje Novinarstvo u međumedijskom okruženju[1] i Istraživačko novinarstvo i Uređivanje u praksi na VERN'-u.

Sredinom srpnja 2019. otkrio je kako je tadašnja ministrica Gabrijela Žalac posao izrade softwarea od 13 milijuna kuna dala tvrtki s jednim zaposlenim, koja je pritom dugo bila u blokadi. Zbog sumnje na aferu, Dimitrijević je kontaktirao OLAF i Europski ured za borbu protiv prijevara. Gabrijela Žalac uhićena je 2021. godine nakon istrage provedene po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Zbog serijala istraživačkih članaka o imovini ministara Lovre Kuščevića i Milana Kujundžića, dobitnik je dvostruke nagrade HND-a.[2], one za istraživačko novinarstvo Jasna Babić i nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo.

Dobio je Velebitsku degeniju, nagradu HND-a za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša 2022.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Andrej Dimitrijević. www.fpzg.unizg.hr. Pristupljeno 22. rujna 2023.
  2. Andrej Dimitrijević: Novinari trebaju podupirati jedni druge i ne dijeliti se prema ideologiji ili interesima. www.hnd.hr (engleski). Pristupljeno 22. rujna 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]