Audumbla

Izvor: Wikipedija
Audumbla
Buri i Audumbla
Buri i Audumbla
Krava Audumbla je ližući led oslobodila pretka bogova Burija.
Opis primordijalna krava

Audumbla (stnord. Auðumbla) je primordijalna krava u nordijskoj mitologiji.

Postanak svijeta[uredi | uredi kôd]

Na početku je postojala samo praznina Ginungagap. Sjeverni dio praznine postao je Niflhajm, zemlja leda, a južni Muspelhajm, zemlja vatre. Toplina Muspelhajma i hladnoća Niflhajma su se susrele, te je tako začet Imir, praotac ledenih divova. On bijaše zao.

Zajedno s Imirom, nastala je i krava Audumbla. Njezinim se mlijekom Imir hranio. Sama se hranila ližući slane blokove leda - prvog dana svog lizanja je naišla na kosu, drugog je oslobodila glavu, a trećeg je dana oslobodila cijelo tijelo Burija, pretka svih bogova. On je dobio sina Bora, koji je oženio Bestlu, kćer diva Boltorna, te je postao otac Odina, Vilija i Vea.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Egipatska božica neba Nut ponekad je prikazivana kao divovska krava.

Značenje Audumblinog imena je nepoznato. Prefiks aud (stnord. auð) može se povezati s riječima za "bogatstvo", "lakoća", "sudbina" ili "praznina".

Ime se može pisati na razne načine: Audhumla, Audumla, Audhumbla, Audhhumbla, Audhhumla.

Druge kulture[uredi | uredi kôd]

Švedski znanstvenik Viktor Rydberg povezao je nordijsku mitologiju s vedskom i zoroastrizmom. U zoroastrizmu se spominje vol koji je došao u postojanje zajedno s prvim čovjekom.

U egipatskoj mitologiji, božice Bat, Hator i Izida imaju kravlje atribute. Izidina majka Nut je ponekad prikazivana kao Nebeska krava.

I u hinduizmu se spominje primordijalna krava. Njezino je ime Surabi. Tu su još dvije svete krave - Kamadhenu i njezina kći Nandini.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Audumbla