Ronilice

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Aythyinae)
Ronilice
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Potporodica: Aythyinae
Rodovi
vidi tekst

Ronilice (lat. Aythyinae) su potporodica pataka koje nastanjuju uvale, ušća i jezera, a plivaju ispod površine vode. Pripadaju joj tri roda i 15 živućih vrsta. Ove ptice nastanjuju gotovo sve kontinente. Međutim, najviše su rasprostranjene u Sjevernoj Americi.

Značajke[uredi | uredi kôd]

Ronilice traže hranu prilikom ronjenja ili plivanja pod vodom. Zbog toga je njihovo tijelo zdepasto, a vrat kraći nego u pravih pataka. Tako im je uzgon nizak, te mogu biti jako duboko u vodi. Velika ptičje stopala nalaze se iza tijela. Polijetanje iz vode za ronilice je relativno teško, ali ipak su dobre letačice.

Iako su mužjaci vedro obojeni, njihovo perje nije onako blistavo i veličanstveno kao kod pravih pataka. Jako je izražen spolni diformizam, ženke su puno neprimjetnijeg izgleda nego mužjaci, jer im je perje obojeno manje jarkim bojama.

Životne navike[uredi | uredi kôd]

Ronilice se hrane svim biljnim dijelovima i vodenim beskralješnjacima. Neke vrste isključivo se hrane biljkama, a neke isključivo životinjama. U prosjeku rone 30 sekundi. Ne rone nikad dulje od jedne minute. Rone u dubinu od 1 do 3 metra. Maksimalna dubina je 7 metara.

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Ronilice su smještene u posebnu potporodicu, iako su morfološki bliske pravim patkama. Ali, ipak postoje neke razlike, koje su izražene u strukturi dušnika. Neke analize pokazuju da su ronilice i prave patke jako udaljene, te da su sve njihove sličnosti posljedica konvergentne evolucije.

Tri roda uključena su u ovu potporodicu. Pjegava patka nalazi se u zasebnom rodu Marmaronetta, jer se od ostalih ptica dosta razlikuje po morfološkim i molekularnim karakteristikama. Vjerojatno izumrla ružičastoglava patka, prethodno smještena u rod Rhodonessa, bila je predlagana da se smjesti u rod Netta, ali to još nije istraženo. DNK analiza, koja bi vjerojatno riješila ovo pitanje još nije provedena zbog nedostatka odgovarajućih materijala. Osim toga, moguće je i da se pjegavoglava patka (lat. Cairina scutulata) odvaja u zaseban rod Asarcornis, koji je blizak rodu Aythya, te pripada ovoj potporodici.

Potporodica Aythyinae:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Aythyinae