Bizantska tvrđava na Svetom Marku

Koordinate: 45°14′47″N 14°33′59″E / 45.24648°N 14.56625°E / 45.24648; 14.56625
Izvor: Wikipedija

Bizantska tvrđava na Svetom Marku, tvrđava imena Almis na kvarnerskom otoku Svetom Marku, Hrvatska. Nalazi se na jugu otoka. Otok je bio važna strateška točka, jer se s vrha otoka izvrsno vidi okolno pomorje[1] i jer je na važnom prometnom položaju, na prijelazu između kopna i Krka, te zbog plovidbe iz Riječkog zaljeva u Vinodolski kanal. Zbog toga je u Bizantu u Justinijanovo vrijeme, polovicom 6. stoljeća podignut bizantski castrum. Tada je Justinijan zavladao kvarnerskim priobaljem. Pobijedivši ostrogotsko kraljevstvo koji su dotad vladali ovim područjem, radi sigurnosti plovidbe i učvršćivanja vlasti stvorio je snažnu flotu na moru, a na kopnu je podigao sustav nadzornih postaja, promatračnica, kula i većih utvrda, uz koje su se razvila i civilna naselja te gradila ili obnavljala crkvena infrastruktura. Tad je podignuta ova tvrđava imena Almis od koje je nastalo kasnije ime otoka Omiš.[2]

Podignut je castrum pod hrbatom škoja Sv. Marka na samoj citadeli. Utvrda je izdužena oblika i pratio je konfiguraciju terena i bio je portal otoka Krka, nadzorni i taktični punkt obrane od nasrtaja s kopna. Funkciju je zadržao neprestano, sve do u razvijeni srednji vijek. Sve do 16. stoljeća dio je castruma Mlečanima služio kao promatračnica.[3] Za potrebe posade bizantske vojske bile su dvije crkve unutar castruma. Druga crkva je posvećena sv. Martinu, a obje su crkve bile unutar castruma. Jedna je crkve sv. Ivana Zlatoustog,[1] a druga je posvećena sv. Martinu.[3] Zbog potreba izgradnje Krčkog mosta bila su brojna miniranja zbog čega se znatno promijenila konfiguracija otoka.[1] Dio otočića je "odsječen" upravo na mjestu gdje su vidljive ruševine utvrde čime je trajno nestao dio bizantske utvrde (castruma) pa su danas vidljivi samo na najvišoj točki otoka.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Omišalj - NjiviceArhivirana inačica izvorne stranice od 21. rujna 2019. (Wayback Machine) 40. Otočić Sv. Marko (pristupljeno 21. rujna 2019.)
  2. a b Darko Antolković: Stari gradovi, utvrde, dvorci i srednjovjekovna arhitektura Bizantska utvrda - otok Sv. Marko, 29. prosinca 2014. (pristupljeno 21. rujna 2019.)
  3. a b Kulturno nasljeđe otoka KrkaArhivirana inačica izvorne stranice od 8. studenoga 2019. (Wayback Machine) Otočić Sv. Marko i bizantska utvrda (pristupljeno 21. rujna 2019.)