Bojan Anđelković

Izvor: Wikipedija
Neodgovarajući sadržaj Tema ovog članka ili dijela članka po svojoj važnosti možda ne udovoljava Wikipedijinim kriterijima.

Ako do 28. veljače 2023. članak ili njegov sporni dio ne dobije podršku zajednice na stranici za razgovor o članku, bit će obrisan.

Ne uklanjajte sami ovaj predložak. Prepustite to administratorima.

Bojan Anđelković (1976, Prokuplje, Srbija) je pjesnik, spisatelj, novinar, performativni filozof i radijski umjetnik.[1]

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za srpski jezik i književnost, magistrirao na Institutu Studiorum Humanitatis u Ljubljani iz medijskih studija i doktorirao na Fakultetu za humanističke studije u Kopru iz Filozofije i teorije vizualne kulture.

Bio je uredik za kulturu i odgovorni urednik ljubljanskog Radia Študent (2007–2012), s kojim i dalje surađuje kao koordinator Otvorene radijske istraživačke platforme RADAR čiji je osnivač.

Pobjednik je Jugoslovenskog festivala poezije mladih 2001. godine, za što je nagrađen objavljivanjem knjige poezije Lažni Orfej. Tragikomedija u četiri čina (Dom Kulture Vrbas, Vrbas 2002).

Objavio je filozofsku monografiju Umjetničko ustrojstvo Noordung. Filozofija i njezin dvojnik (Umetniški ustroj Noordung, ZRC SAZU, Ljubljana 2016) koja analizira kompletan pozorišno-umjetnički opus slovenačkog režisera i umjetnika Dragana Živadinova korz prizmu filozofije Žil Deleza i koja se trenutno prevodi na srpski i makedonski jezik.

Autor je brojnih radijskih emisija, publicističkih, stručnih i naučnih članaka.[2]

Osnivač je i direktor zavoda za prevođenje i povezivanje jugoslovenskih kultura YugoTranslate.

Od 2003. živi i radi u Ljubljani.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. After Artefakt. Radio Študent (slovenski). Pristupljeno 6. veljače 2023.
  2. Bojan Anđelković. Radio Študent (slovenski). Pristupljeno 6. veljače 2023.