Crkva sv. Mihovila u Gornjem Prekrižju (Krašić)

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Mihovila u Krašiću, rimokatolička crkva u mjestu Gornje Prekrižje, općina Krašić, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Crkva sv. Mihovila sagrađena je na uzvisini, povrh sela Gornje Prekrižje, zamijenivši drvenu kapelu koja je na tom mjestu izgorjela 1633. godine. Građena je u dvije faze, točnije 1683. g. kada je zabilježeno zidanje svoda nove crkve i gradnja predvorja, a zatim sredinom 18. st. kada je popločen pod, rastvoreni su prozori lađe i srušeno predvorje. Zamjenjuje ga zvonik te se izvodi portal s uklesanom godinom završetka radova (1759.). Riječ je o ranobaroknom tipu jednobrodne građevine s poligonalno zaključenim užim svetištem i bačvastim svodom sa susvodnicama. Crkva sv. Mihovila svojim oblikovanjem i skladnim proporcijama značajan je primjer ranobarokne dvoranske crkve.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1777 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Crkva sv. Mihovila Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 8. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.