Dexter: Nova krv

Izvor: Wikipedija
Dexter: Nova krv
Naslov izvornika
Dexter: New Blood
ScenaristClyde Phillips
RedateljMarcos Siega
GlazbaPat Irwin
GlumciMichael C. Hall
Jack Alcott
Julia Jones
Johnny Sequoyah
Alano Miller
Jennifer Carpenter
Clancy Brown
Država podrijetla SAD
Jezikengleski
Broj epizoda10
Broj sezona1
Produkcija
ProducentAdam Brightman
Judson Schwartz
Izvršni producent(i)Clyde Phillips
Scott Reynolds
Michael C. Hall
Marcos Siega
Bill Carraro
John Goldwyn
Sara Colleton
Trajanje epizode42-55 min.
Prikazivanje
TV kućaShowtime
U HrvatskojFox
Emitiranje7. studenog 2021.9. siječnja 2022.
Prethodnik
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Dexter: Nova krv (engleski: Dexter: New Blood) američka je miniserija iz 2021. godine, koju je napisao Clyde Phillips, ujedno je i nastavak televizijske serije Dexter (2006.-2013.), prema romanima Jeffa Lindsayja.

Izvorno smatrana miniserijom, sve je slutilo prema drugoj sezoni dok u siječnju 2023., kada je objavljeno da se umjesto toga okreću Dexterovoj prequel seriji, završavajući Novu krv nakon jedne sezone.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Desetak godina nakon finala originalne serije, Dexter Morgan preselio se u gradić Iron Lake u New Yorku, skrivajući svoj identitet pod imenom Jim Lindsay, kao trgovac. Ima aferu s Angelom Bishop, šeficom gradske policije, i potisnuo je svoje impulse kao serijski ubojica, ali niz događaja uzrokovat će da se "mračni putnik" ponovno pojavi u njemu.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

Sporedni likovi[uredi | uredi kôd]

Specijalni gosti[uredi | uredi kôd]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Scenarist Clyde Phillips, koji je napustio seriju nakon četvrte sezone, zbog kontinuiranog zahtjeva obožavatelja, razgovarao je o mogućim načinima nastavka kao svojevrsnom iskupljenju, ali nije mogao pronaći odgovarajući put. Phillipsa je 1. srpnja 2019. kontaktirao Gary Levine, predsjednik Showtimea, koji je piscu rekao da smatra da je pravo vrijeme da vrati Dextera u eter i ima li kakvih ideja. Phillips je napisao preliminarni scenarij, koji je Hall jako cijenio.[2] Phillips je priznao da je izvorni kraj bio prikladan za vrijeme emitiranja, jer je oko 2013. godine bilo niz serijskih ubojica iz stvarnog života za koje se znalo da žive u Oregonu i susjednim državama. Također je vjerovao da okružujući se motornim pilama, Dexter ima stalno sjećanje na majčinu smrt. Budući da Phillips nije znao kako se vezati za kraj, odlučio je napraviti vremenski skok, od gotovo deset godina i iz Oregona se preselio u izmišljeni grad Iron Lake, u državi New York. Zbog toga miniseriju ne smatra devetom sezonom, budući da je došlo do velikog diskontinuiteta s matičnom serijom. Dok je spisateljsko osoblje pisalo miniseriju od deset epizoda, odredili su kako će serija završiti i pisali unatrag od toga. Phillips je izjavio da će "kraj ovoga biti iznenađujući, šokantan i neočekivan i da će raznijeti internet."[2]

Oživljavanje Dextera 14. listopada 2020. postalo je službeno kao miniserija od 10 epizoda.[3] Dana 17. studenog 2020. objavljeno je da će Marcos Siega režirati prvih šest epizoda, kao i da će biti izvršni producent zajedno s Michaelom C. Hallom, Johnom Goldwynom, Sarom Colleton, Billom Carrarom i Scottom Reynoldsom.[4]

Snimanje[uredi | uredi kôd]

Produkcija je započela u veljači 2021., a većina snimanja održana su u Shelburne Fallsu u Massachusettsu kao zamjena za Iron Lake.[2] Vanjski kadrovi morali su biti koordinirani prema vremenu, jer su kreatori željeli imati značajnu količinu snijega, uključujući smrznuto jezero. radovi su započeli u srpnju i trajali su pedesetak dana.[5]

Distribucija[uredi | uredi kôd]

U SAD-u miniserija se emitirala na Showtimeu od 7. studenog 2021.[6] do 9. siječnja 2022. A u Hrvatskoj se prikazuje na Fox-u od 6. veljače 2023.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dexter: New Blood Season 2 Is Dead as Showtime Eyes Prequel Series Centered on Young Dexter. tvline.com. 31. siječnja 2023. Pristupljeno 7. veljače 2023.
  2. a b c Dexter: New Blood creators want to redefine Dexter's original finale with new ending that'll 'blow up the internet'. Polygon. 26. srpnja 2021. Pristupljeno 7. veljače 2023.
  3. Dexter Revival Ordered at Showtime; Michael C. Hall Returning for 10-Episode Limited Series. TV Line. 14. listopada 2021. Pristupljeno 7. veljače 2023.
  4. 'Dexter' Revival Enlists Director Marcos Siega (Exclusive). The Hollywood Reporter. 17. studenoga 2020. Pristupljeno 7. veljače 2023.
  5. Dexter New Blood: everything we know about the upcoming revival. hellomagazin.com. 30. rujna 2021. Pristupljeno 7. veljače 2023.
  6. Showtime Sets 'Dexter' Limited Series Premiere Date At Comic-Con@Home. Deadline. 25. srpnja 2021. Pristupljeno 7. veljače 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Službena stranica na showtime.com