Dodatak:Popis djela Arnolda Schönberga

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Napomena: Poveznice na djela su na hrvatskom jeziku, ali su prikazane na njemačkom sa hrvatskim prijevodom sa strane.

Popis djela Arnolda Schönberga:

Prema broju opusa[uredi VE | uredi]

  • 2 Gesänge [2 pjesme] za baritona, op. 1 (1898.)
  • 4 Lieder [4 pjesme], op. 2 (1899.)
  • 6 Lieder [6 pjesama], op. 3 (1899/1903.)
  • Verklärte Nacht [Preobražena noć], op. 4 (1899.)
  • Pelleas und Melisande, op. 5 (1902/03.)
  • 8 Lieder [8 pjesama] za soprana, op. 6 (1903/05.)
  • 1. gudački kvartet, d-mol, op. 7 (1904/05.)
  • 6 Lieder [6 pjesama] uz orkestar, op. 8 (1903/05.)
  • Kammersymphonie [Komorna simfonija] br. 1, E-dur, op. 9 (1906.)
  • 2. gudački kvartet, fis-mol (sa sopranom), op. 10 (1907/08.)
  • Drei Klavierstücke, op. 11 (1909.)
  • 2 Balladen [2 balade], op. 12 (1906.)
  • Friede auf Erden [Mir na zemlje], op. 13 (1907.)
  • 2 Lieder [2 pjseme], op. 14 (1907/08.)
  • 15 Gedichte aus Das Buch der hängenden Gärten [15 pjesama iz knjige o visećim vrtovima] Stefana Georgea, op. 15 (1908/09.)
  • Fünf Orchesterstücke [5 komada za orkestar], op. 16 (1909.)
  • Erwartung [Isčekivanje] za soprana i orkestar, op. 17 (1909.)
  • Die glückliche Hand [Sretna ruka] zbor i orkestar, op. 18 (1910/13.)
  • Sechs Kleine Klavierstücke [6 malih komada za klavir], op. 19 (1911.)
  • Herzgewächse [Folija srca] za soprana, op. 20 (1911.)
  • Pierrot lunaire, op. 21 (1912.)
  • 4 Lieder [4 pjesme] za vokale i orkestar, op. 22 (1913/16.)
  • 5 Stücke [5 komada] za klavir, op. 23 (1920/23.)
  • Serenada, op. 24 (1920/23.)
  • Suita za klavir, op. 25 (1921/23.)
  • Puhački kvintet, op. 26 (1924.)
  • 4 Stücke [4 komada], op. 27 (1925.)
  • 3 Satiren [3 satire], op. 28 (1925/26.)
  • Suita, op. 29 (1925.)
  • 3. gudački kvartet, op. 30 (1927.)
  • Varijacije za orkestar, op. 31 (1926/28.)
  • Von heute auf morgen [Od danas do sutra] opera u jednom činu, op. 32 (1928.)
  • 2 Stücke [2 komada] za klavir, op. 33a (1928.) & 33b (1931.)
  • Begleitmusik zu einer Lichtspielszene [Prateća glazba za filmsku scenu], op. 34 (1930.)
  • 6 Stücke [6 komada] za muški zbor, op. 35 (1930.)
  • Koncert za violinu, op. 36 (1934/36.)
  • 4. gudački kvartet, op. 37 (1936.)
  • Kammersymphonie [Komorna simfonija] br. 2, es-mol, op. 38 (1906/39.)
  • Kol nidre za zbor i orkestar, op. 39 (1938.)
  • Varijacije na recitativ za orgulje, op. 40 (1941.)
  • Oda Napoleonu Bonaparteu za vokale, klavir i gudački kvartet, op. 41 (1942.)
  • Koncert za klavir, op. 42 (1942.)
  • Tema i varijacije za bend, op. 43a (1943.)
  • Tema i varijacije za orkestar, op. 43b (1943.)
  • Preludij za “Genesis” za zbor i orkestar, op. 44 (1945.)
  • Gudački trio, op. 45 (1946.)
  • Preživjeli iz Varšave, op. 46 (1947.)
  • Fantazija za violinu i klavir, op. 47 (1949.)
  • 3 pjesme, op. 48 (1933.)
  • 3 narodne pjesme, op. 49 (1948.)
  • Dreimal tausend Jahre [Tri puta tisuću godina], op. 50a (1949.)
  • Psalam 130 “De profundis”, op. 50b (1950.)
  • Moderni psalam, op. 50c (1950., nedovršen)

Prema žanru[uredi VE | uredi]

Opere[uredi VE | uredi]

Zborska djela[uredi VE | uredi]

  • Friede auf Erden [Mir na zemlji], op. 13 (1907.)
  • 3 Satiren [3 satira], op. 28 (1925/26.)
  • 6 Stücke [6 komada] za muški zbor, op. 35 (1930.)
  • Kol nidre za zbor i orkestar, op. 39 (1938.)
  • Preludij za “Genesis” za zbor i orkestar, op. 44 (1945.)
  • Gudački trio, op. 45 (1946.)
  • Preživjeli iz Varšave, op. 46 (1947.)
  • 3 narodne pjesme, op. 49 (1948.)
  • Dreimal tausend Jahre [Tri puta tisuću godina], op. 50a (1949.)
  • Psalam 130 “De profundis”, op. 50b (1950.)
  • Moderni psalam, op. 50c (1950., nedovršen)
Neobjavljena[uredi VE | uredi]
  • Ei, du Lütte [Oh, ti maleni] (1980-e)
  • Gurre-Lieder [Gurre pjesme] (1901/11.)
  • 3 Volksliedsätze [3 pokreta za narodne pjesme] (1929.)
  • Die Jakobsleiter [Jakovljeve stube] (1917/22., nedovršeno)

Orkestralna djela[uredi VE | uredi]

  • Koncert za violončelo “after Monn’s Concerto in D major for harpsichord” (1932/33.)
  • Koncert “freely adapted from Handel’s Concerto grosso in B-flat major, op.6, no.7” (1933.)
  • Suita, G-durr, za gudački orkestar (1934.)

Komorna djela[uredi VE | uredi]

  • nenaslovljeno djelo u d-molu za violinu i klavir (nepoznata godina)
  • Presto, u C-duru za gudački kvartet (1894.(?))
  • Gudački kvartet, u D-duru (1897.)
  • Scherzo, u F-duru, i Trio u molu za gudački kvartet, izbačen iz D-dura za gudački kvartet (1897.)
  • Verklärte Nacht [Preobražena noć] (gudački sekstet), op. 4 (1899.)
  • 1. gudački kvartet, d-mol, op. 7 (1904/05.)
  • 2. gudački kvartet, fis-mol (sa sopranom), op. 10 (1907/08.)
  • Die eiserne Brigade [Čelična brigada] za klavirski kvintet (1916.)
  • Serenada za devet izvođača, op. 24 (1920/23.)
  • Weihnachtsmusik [Božićna glazba] za klavirski kvartet (1921.)
  • Puhački kvintet, op. 26 (1924.)
  • Suita za tri klarineta (Es-dur, B-dur i bas), violinu, violu, violončelo i klavir, op. 29 (1925.) (
  • 3. gudački kvartet, op. 30 (1927.)
  • 4. gudački kvartet, op. 37 (1936.)
  • Fanfare na motive iz Gurre-Lieder (1945.)
  • Gudački trio, op. 45 (1946.)
  • Fantazija za violinu i klavir, op. 47 (1949.)
Fragmenti[uredi VE | uredi]
  • Ein Stelldichein [Sastanak] za miješani kvintet (1905.)
  • Sonata violinu i klavir (1927.)

Pjesme[uredi VE | uredi]

  • 2 Gesänge [2 pjesme] za baritona, op. 1 (1898.)
  • 4 Lieder [4 pjesme], op. 2 (1899.)
  • 6 Lieder [6 pjesme], op. 3 (1899/1903.)
  • 8 Lieder [8 pjesme] za soprana, op. 6 (1903/05.)
  • 6 Lieder [6 pjesme] za orkestar, op. 8 (1903/05.)
  • 2 Balladen [2 balade], op. 12 (1906.)
  • 2 Lieder [2 pjesme], op. 14 (1907/08.)
  • 15 Gedichte aus Das Buch der hängenden Gärten [15 pjesama iz knjige o visećim vrtovima] Stefana Georgea, op. 15 (1908/09.)
  • Herzgewächse [Folija srca] za soprana, op. 20 (1911.)
  • Pierrot lunaire, op. 21 (1912.) (recitat uz pratnju 5 instrumenata)
  • Petrarkin sonet iz serenade, op. 24 (1920/23.) (bas uz pratnju 7 instrumenata)
  • Oda Napoleonu Bonaparteu za vokale, klavir i gudački kvartet, op. 41 (1942.)
  • 3 pjesme, op. 48 (1933.)
Neobjavljene[uredi VE | uredi]
  • Am Strande [Na obali mora] (1909.)
  • Die Beiden (Sie trug den Becher in der Hand) [To dvoje (Nosila je pehar u svojim rukama)] (1899.)
  • 8 Brettllieder [8 kabaret pjesama] (1901.)
  • Deinem Blick mich zu bequemen (1903.)
  • 4 Deutsche Volkslieder [4 njemačke narodne pjesme] (1929.)
  • Ecloge (Duftreich ist die Erde) [Ecloge (Slatka je zemlja)] (1896/97.)
  • Gedenken (Es steht sein Bild noch immer da) [Misli (Njegova slika je još tu)] (1893/1903.?)
  • Gruss in die Ferne (Dunkelnd über den See) [Tuča iz daleka ] (kolovoz 1900.)
  • In hellen Träumen hab’ ich dich oft geschaut [U jasnim snovima tako mi se često pojavljuješ] (1893.)
  • 12 erste Lieder [12 prvih pjesama] (1893/96.)
  • Mädchenfrühling (Aprilwind, alle Knospen) [Djevojačko proljeće] (1897.)
  • Mädchenlied (Sang ein Bettlerpärlein am Schenkentor) [Djevojačka pjesma ] (1897/1900)
  • Mailied (Zwischen Weizen und Korn) [Svibanjska pjesma (Između pšenice i žita)]
  • Mannesbangen (Du musst nicht meinen) [Ljudske brige (Ne bi smio...)] (1899.)
  • Nicht doch! (Mädel, lass das Stricken [Ali ne! (Djevojko, prestani plesti)] (1897.)
  • Ein Schilflied (Drüben geht die Sonne scheiden) (1893.)
  • Waldesnacht, du wunderkühle [Šumska noć, tako lijepa] (1894/96.)
  • Warum bist du aufgewacht [Zašto si se probudio] (1893/94.)

Djela za instrumente s tipkama[uredi VE | uredi]

  • Drei Klavierstücke [3 komada za klavir] (1894.)
  • 6 Stücke [6 komada] za 4 ruke (1896.)
  • Scherzo (ca. 1894.)
  • Leicht, mit einiger Unruhe [Lako sa nekom uspavanošću], cis-mol (ca. 1900.)
  • Langsam [Slowly], As-dur (1900/01.)
  • Wenig bewegt, sehr zart [Mirno, jako nježno], B-dur (1905/06.)
  • 2 Stücke [2 komada] (1909.)
  • Stück [Komad] (1909.)
  • Stück [Komad] (1909.)
  • Stück [Komad] (ca. 1910.)
  • Mäßig, aber sehr ausdrucksvoll [Izmjereno, no jako ekspresivno] (ožujak 1918.)
  • Langsam [Polagano] (ljeto 1920.)
  • Stück [Komad] (ljeto 1920)
  • Langsame Halbe [Spore polovinke], B-dur ( (1925.)
  • Četvrtinka = mm. 80 (veljača 1931.)
  • Sehr rasch; Adagio [Jako brzo; Polagano] (srpanj 1931.)
  • Andante (10. listopada 1931.)
  • Komad (jesen 1933.)
  • Moderato (travanj 1934.?)
  • Sonata za orgulje (fragmenti) (1941.)

Kanoni[uredi VE | uredi]

  • O daß der Sinnen doch so viele sind! [Oh, tako brojna su čula!] (Bärenreiter I) (travanj? 1905.) (4 glasa)
  • Wenn der schwer Gedrückte klagt [Kada se teško pritisnuti požali] (Bärenreiter II) (travanj? 1905.) (4 glasa)
  • Wer mit der Welt laufen will [Onaj koji želi trčati sa svijetom] (za Davida Bacha) (Bärenreiter XXI) (ožujak 1926.; srpanj 1934.) (3 glasa)
  • Kanon (Bärenreiter IV) (travanj 1926.) (4 glasa)
  • Von meinen Steinen [Iz mojih stijena] (za Erwina Steina) (Bärenreiter V) (prosinac 1926.) (4 glasa)
  • Arnold Schönberg beglückwünschst herzlichst Concert Gebouw [Arnold Schönberg zahvaljuje Koncertu Gebouw] (Bärenreiter VI) (ožujak 1928) (5 glasova)
  • Zrcalni kanon sa dva slobodna srednja glasa, A-dur (Bärenreiter VIII) (travanj 1931.) (4. glasa)
  • Jedem geht es so [Nijedan čovjek ne može pobječi] (za Carla Engela) (Bärenreiter XIII) (travanj 1933.; tekst 1943.) (3 glasa)
  • Mir auch ist es so ergangen [Ja, isto, nisam bolje prošao] (za Carla Engela) (Bärenreiter XIV) (travanj 1933.; tekst 1943.) (3 glasa)
  • Perpetualni kanon, a-mol (Bärenreiter XV) (1933.) (4 glasa)
  • Mirror canon, a-mol (Bärenreiter XVI) (1933.) (4 glasa)
  • Es ist zu dumm [Preglupo je] (za Rudolpha Ganza) (Bärenreiter XXII) (rujan 1934.) (4 glasa)
  • Man mag über Schönberg denken, wie man will [Pojedinac o Schönbergu može misliti kako želi] (for Charlotte Dieterle) (Bärenreiter XXIII) (1935.) (4 glasa)
  • Dvostruki kanon (Bärenreiter XXV) (1938.) (4 glasa)
  • G. Saunders, zahvalan sam vam (za Richarda Drake Saundersa) (Bärenreiter XXVI) (prosinac 1939.) (4 glasa)
  • Skoro sam siguran, kada će ti tvoja njegovateljica promijeniti pelene (za Artura Rodzinskog kao dar za rođenje njegova sina Richarda) (Bärenreiter XXVIII) (ožujak 1945.) (4 glasa)
  • Kanon za Thomasa Manna na njegov 70. rođenadan (Bärenreiter XXIX) (lipanj 1945.) (2 violine, viole, violončelo)
  • Gravitationszentrum eigenen Sonnensystems [Ti si središte gravitacije svog vlastitog sunčeva sustava] (Bärenreiter XXX) (kolovoz 1949.) (4 glasa)

Transkirpcije i aranžmani[uredi VE | uredi]

  • Johann Sebastian Bach: Zborski preludij Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654 (ar. 1922.: orkestar)
  • Bach: Zborski preludij Komm, Gott, Schöpfer, heiliger Geist, BWV 631 (ar. 1922.: orkestar)
  • Bach: Preludij i fuga u Es-duru “St Anne”, BWV 552 (ar. 1928.: orkestar)
  • Johannes Brahms: Klavirski kvartet u g-molu, Op. 25 (ar. 1937.: orkestar)
  • Luigi Denza: Funiculì, Funiculà (ar. 1921.: glas, klarinet, mandolina, gitara, violina, viola, violončelo)
  • Gustav Mahler: Das Lied von der Erde [Pjesma o zemlji] (ar. Arnold Schönberg & Anton Webern, 1921.; dovršio Rainer Riehn, 1983.: sopran, flauta & piccolo, oboa & engleski rod, klarinet, fagot & kontrafagot, rog, harmonij, klavir, 2 violine, viola, violončelo, bas)
  • Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen [Pjesme putujećeg djetića] (ar. Arnold Schönberg, 1920.: glas, flauta, klarinet, harmonij, klavir, 2 violine, viola, violončelo, bas, udaraljke)
  • Georg Matthias Monn: koncert za violončelo u g-molu (1932/33.)
  • Max Reger: Eine romantische Suite [Romantična suita], Op. 125 (ar. Arnold Schönberg & Rudolf Kolisch, 1919/1920.: flauta, klarinet, 2 violine, viola, violončelo, harmonij, klavir)
  • Franz Schubert: Rosamunde, Fürstin von Zypern, D. 797 (ar. Arnold Schönberg, 1903.?: klavir)
  • Schubert: Ständchen [Serenada], D. 889 (ar. Arnold Schönberg (1921.) (glas, klarinet, fagot, mandolina, gitara, 2 violine, viola, violončelo))
  • Johann Sioly: Weil i a alter Drahrer bin (ar. 1921.: klarinet, mandolina, gitara, violina, viola, violončelo)
  • Johann Strauss mlađi: Kaiser-Walzer [Carski valcer], Op. 437 (ar. 1925.: flauta, klarinet, 2 violine, viola, violončelo, klavir)
  • Johann Strauss, ml.: Rosen aus dem Süden [Ruže sa juga], Op. 388 (ar. 1921.: harmonij, klavir, 2 violine, viola, violončelo)