Državno prvenstvo Hrvatske u vatrogasnim vježbama

Izvor: Wikipedija

Državno prvenstvo Hrvatske u vatrogasnim vježbama, odnosno Državno natjecanje vatrogasaca[1] organizira Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Prema pravilniku HVZ-a vatrogasna natjecanja održavaju se i provode radi osposobljavanja vatrogasaca za provedbu vatrogasne djelatnosti i djelovanja u slučajevima katastrofa i većih nesreća te također radi međusobnog upoznavanja vatrogasaca, učvršćivanja prijateljskih odnosa i razmjene iskustva. Vatrogasna natjecanja sadrže discipline koje su u izravnoj vezi s vatrogasnom djelatnošću te kao takva podižu razinu operativne spremnosti vatrogasnih postrojbi i DVD-ova.

Prema pravilniku HVZ-a pravo nastupa na natjecanjima imaju i natjecateljska odjeljenja sastavljena od muških i ženskih članova (mješovita natjecateljska odjeljenja) i to u svim kategorijama te se ista svrstavaju u kategoriju muških odjeljenja.

Natjecateljska odjeljenja odraslih natupaju u sljedećim kategorijama: natjecateljska odjeljenja DVD-a, natjecateljska odjeljenja PVP-a te natjecateljska odjeljenja žena. Navedene kategorije nastupaju u sljedećim klasama: "A" - klasa bez dodatnih bodova na životnu dob natjecatelja, "B" - klasa s dodatnim bodovima na životnu dob natjecatelja.

Natjecateljsko odjeljenje može nastupiti u klasi "A" ako su svi natjecatelji (uključujući i pričuvnog člana) stariji od 16 godina ili na datum održavanja natjecanja navršavaju 16 godina. Natjecateljsko odjeljenje nastupa u klasi "A" ako je barem jedan od natjecatelja (uključujući i pričuvnog člana) mlađi od 30 godina. Natjecateljsko odjeljenje može nastupiti u klasi "B" ako su svi natjecatelji(uključujući i pričuvnog člana) stariji od 30 godina ili na datum održavanja natjecanja navršavaju 30 godina. Natjecateljsko odjeljenje ne može na istom natjecanju nastupiti u obje klase. Također isti natjecatelj ne može na istom natjecanju nastupiti za dva natjecateljska odjeljenja.

Na natjecanju mladeži mogu nastupiti natjecatelji od 12 do 16 godina, kao i oni mlađi od 12 godina s time da im se kod obračuna upisuje 12 godina.

Na natjecanju pomlatka mogu nastupiti natjecatelji od 6 do 12 godina, kao i oni mlađi od 6 godina s time da im se kod obračuna upisuje 6 godina.

Natjecateljsko odjeljenje koje stekne plasman u viši rang natjecanja (županijsko ili državno s područnog/gradskog/općinskog ili županijskog) ne može mijenjati kategoriju ni klasu natjecanja.

Natjecateljska odjeljenja izvode dvije vježbe i jednu štafetnu utrku. U konačni obračun rezultata uzima se u obzir rezultat bolje vježbe i rezultat otrčane štafete. Štafetne utrke odraslih, mladeži i pomlatka se razlikuju. Također, štafetna utrka odraslih nema u potpunosti iste prepreke kao i ona koja se održava na Olimpijadi.

Nastup na Olimpijadi osiguravaju ??.

Odrasli ("Agregat")[uredi | uredi kôd]

Vježba s VMŠ bez uporabe vode ("Suha" vježba). Postoji i vježba s VMŠ s upotrebom vode ("Mokra" vježba). VMŠ je kratica za vatrogasnu motornu štrcaljku. U slučaju "suhe" vježbe gotovo uvijek se koristi maketa VMŠ. Za VMŠ se još koriste nazivi agregat i crpka. Jedan dio ekipe razvlači vatrogasne cijevi od VMŠ, a drugi dio ekipe za to vrijeme sastavlja usisni vod za VMŠ, nakon čega i oni razvlače vatrogasne cijevi, ali od razdjelnika koji je već spojio prvi dio ekipe.

A[uredi | uredi kôd]

Broj
ekipa
Izdanje M Ž Profesionalci Ref
Pobjednici Najbolja vježba Najbolja štafeta Pobjednice Najbolja vježba Najbolja štafeta Pobjednici Najbolja vježba Najbolja štafeta
M Ž pro Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min]
2020. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
2016. DVD Razljev 412,68 +0,51 DVD Otok Samoborski
DVD Paukovec
32,03 +10
32,10
DVD Andrilovec 53,64 DVD Mladost 419,36 +3,5 DVD Mladost 39,02 DVD Spačva Vinkovci 58,44 PVP : PVP : PVP :
2012. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
2008. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
2004. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
2000. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
1996. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
1992. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :

B[uredi | uredi kôd]

Mladež ("Poligon")[uredi | uredi kôd]

Vježba s preprekama (Poligon). Jedan dio ekipe kroz poligon razvlači vatrogasne cijevi, a drugi dio ekipe za to vrijeme trči na kraj poligona gdje su brentače, koje pune vodom i zatim gađaju metu.

Broj
ekipa
Izdanje M Ž Ref
Pobjednici Najbolja vježba Najbolja štafeta Pobjednice Najbolja vježba Najbolja štafeta
M Ž Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min]
2020. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2016. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2012. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2008. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2004. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2000. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
1996. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
1992. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :

Pomladak ("Brentače")[uredi | uredi kôd]

Vježba s brentačama. Brentače se pune vodom i koriste se za rušenje meta sa zadane udaljenosti.


Vidi[uredi | uredi kôd]

  • Kup Hrvatske vatrogasne zajednice
  • Fire Combat
  • Vatrogasna olimpijada - međunarodna natjecanja vatrogasaca CTIF-a; organizirana i u Hrvatskoj u dva navrata
  • Vatrogasne postrojbe i društva
    • Dobrovoljna Vatrogasna Društva (DVD), Javne Vatrogasne Postrojbe (JVP), Profesionalne Vatrogasne Postrojbe (PVP), Dobrovoljna Vatrogasna Društva u Gospodarstvu (DVDG), Profesionalne Vatrogasne Postrojbe u Gospodarstvu (PVPG), Državna Vatrogasna Intervencijska Postrojba, Vatrogasna Zajednica (VZ)[2], Vatrogasne sportske udruge

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]