Dvorac Lapšina

Izvor: Wikipedija
Dvorac Lapšina

Prikaz nekadašnjeg dvorca Lapšine
Položaj Lapšina,
Međimurska županija, Hrvatska
Država Hrvatska
Gradnja 16. stoljeće
Srušen 20. stoljeće
Očuvanost srušen, postoje ostaci temelja

Dvorac Lapšina, nekadašnja građevina u naselju Lapšini, općina Sveti Martin na Muri, Međimurska županija, Hrvatska. Izgrađen u 16. stoljeću, bio je prvotno rezidencija Mlakovečkih, plemića koji su imali manje posjede u Međimurju, vlastelinstvu koje je većinski bilo u vlasništvu obitelji Zrinski tijekom 16. i 17. stoljeća, a nakon toga promijenio više vlasnika, da bi u prvim desetljećima 20. stoljeća od njega ostale samo ruševine u temeljima.

Položaj i izgled[uredi | uredi kôd]

Prema oskudnim izvorima i slici dvorca nastaloj u 18. stoljeću, kao i nedavnim arheološkim istraživanjima, ta se građevina nalazila nedaleko obale rijeke Mure, na povišenom mjestu, i to na 179 metara nadmorske visine, što je sve omogućavalo lakšu obranu od turske opasnosti koja je postojala u vrijeme njegove gradnje. Udaljenost od Svetog Martina na Muri bila je oko 2 kilometra zapadno. Dvorac je bio razmjerno velik, razvedenog tlocrta, s nekoliko obrambenih kula, a svi njegovi krovni dijelovi bili su prekriveni crijepovima.

Povijesni pregled[uredi | uredi kôd]

Dvorac je, prema dostupnim podacima, u drugoj polovici 16. stoljeća dao sagraditi Juraj IV. Zrinski ili njegov vitez i savjetnik Nikola I. Mlakovečki, s kojim je Zrinski bio u vrlo dobrim odnosima. Prije gradnje Lapšine, Mlakovečki je posjedovao obližnji dvorac Gradiščak, koji je prema jednoj legendi o nesretnoj ljubavi između njega i djevojke Izabele Petroci srušen. Mlakovečki je u Lapšini živio sve do svoje smrti 1603. godine, a naslijedio ga je sin Nikola II. Mlakovečki. Dvorac je poslije bio u posjedu baruna Locatelle, a zatim markiza de Pryea, plemića koji je jedno vrijeme bio vlasnik najvećeg dijela Međimurja.

Godine 1698. dvorac Lapšina je prešao u ruke Baltazara Patačića, a dolaskom grofovske obitelji Althann za vlasnike Međimurja, oni preuzimaju i cijeli posjed Lapšinu s pripadajućim kaštelom. Prije toga, Lapšinu je 1708. godine opustošila ugarska vojska čiji je zapovjednik bio Franjo II. Rákóczy, unuk Petra Zrinskog. Dvorac se u dokumentima spominje još 1768. godine, poslije čega dugo vremena više nema raspoloživih podataka o njemu, sve do 30-tih godina 20. stoljeća. U međuvremenu je, osobito poslije odlaska grofova Althann, objekt dvorca sve više propadao. U trećem desetljeću 20. stoljeća, nalazeći se u lošem stanju, ta je velika građevina srušena do temelja, a građevni materijal se koristio za gradnju kuća okolnog stanovništva.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]