Farkaševa gradina

Izvor: Wikipedija

Farkaševa gradina, arheološko nalazište u mjestu i općini Farkaševac, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Farkaševa gradina (Farkaševi dvori i sl.) nalazi se 300 JI od trase auto-ceste i 40 metara istočno od Potoka Dunjara, u jugoistočnom bloku čestice, (N 45° 53 587″, E 16° 37 483″, nadmorske visine 110 m. To je srednjovjekovno kružno gradište s dva obrambena jarka, wasserburg, koji su nekad bili spojeni s potokom. Na zapadnom dijelu nalazi se malo uzvišenje, možda „kula“ na kojem je nađeno nešto ulomaka keramike, opeke te kućnog lijepa. Lokalna predaja govori da je gradište dobilo ime po bivšem vlasniku vlastelinu Farkašu, a te se ime prenijelo i na današnje naselje. Također se spominje da je nedaleko gradišta bilo i naselje i crkva.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom P-4591 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "argraditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b P-4591 Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 1. rujna 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.