Foksterijer

Izvor: Wikipedija
Foksterijer
Klasifikacija FCI
Skupina 3. Terijeri
Odsjek 1. Veliki i srednji terijeri
Pododsjek
Standard br. 12 (Smooth), 169 (Wire) na 29/10/03 ([ en] / [ fr])
Ime Fox Terrier
Varijetet
Tip
Podrijetlo Ujedinjeno Kraljevstvo
Patronat
Visina do 39 cm
Masa oko 8 kg
Popis domaćih pasa

Pod nazivom foksterijer ili Foxy podrazumijevaju se dvije pasmine: Smooth foksterijer i Wire foksterijer. Ove dvije pasmine su jako slične, najveća razlika im je krzno.

Opis[uredi | uredi kôd]

Pasmina je prvenstveno služila za lov lisica (engl. fox). Izraz foksterijer se do sredine 19. stoljeća odnosio na grupu pasa koji su se uzgajali za lov. Nazivali su ih još i "foxies", bez obzira na veličinu ili pasminu. Prvi registrirani foksterijer, zvan Foiler ili Old Foiler, registriran je u Kennel Clubu oko 1875.1876. i tako je ova pasmina postala standardizirana.

Usklađivanje pasmina je dovelo do podjele na Smooth i Wire foksterijer. Smooth foksterijer ima glatku, ravnu ali tešku i gustu dlaku, dok Wire foksterijer ima dlaku koja izgleda ispucano, iako je gusta i kovrčava. Uši im strše prema naprijed tako da rade oblik slova "V". Rep im uvijek stoji uspravno. Ovi psi imaju jaku čeljust, psihičku snagu i hrabrost za napad. Imaju tamne oči koje su uvijek pune života. Privrženi su obitelji, dosta ljubomorni i impulzivni.

foksterijer je priznat kao pasmina psa 1936. godine od strane United Kennel Cluba.

Ostale vrste[uredi | uredi kôd]

  • Jack Russell terijer je "rođak" Smooth foksterijera. Pasminu je započeo velečasni Jack Russell u Engleskoj 1800. i proglašena je sasvim novom pasminom.
  • Toy foksterijer je uzgojen iz manjih pasa Smooth foksterijera.
  • Rat terijer nastali su križanjem Smooth foksterijera i Manchester terijera.

Danas postoji još mnogo pasmina koje su nastale iz pasmine foksterijer: brazilski terijer, japanski terijer, minijaturni foksterijer, Ratonero Bodeguero Andaluz, Tenterfield terijer i australski terijer.

Galerija[uredi | uredi kôd]