Gordana Siljanovska-Davkova

Izvor: Wikipedija
Gordana Siljanovska-Davkova
Gordana Siljanovska-Davkova

6. predsjednica Sjeverne Makedonije
trenutačno
u službi od
12. svibnja 2024.
Premijer(i) Talat Xhaferi
Prethodnik Stevo Pendarovski
Rođenje 11. svibnja 1953.
Zanimanje političarka

Gordana Siljanovska-Davkova Ohrid, 11. svibnja 1953.), makedonska političarka koja obnaša dužnost Predsjednice Republike Sjeverne Makedonije, od 12. svibnja 2024. godine. Prva je žena na čelu države u makedonskoj povijesti.


Biografija[uredi | uredi kôd]

Postala je docentica političkih znanosti na Pravnom fakultetu u Skoplju 1989., a izvanredna profesorica ustavnog prava i političkih znanosti 1994. Redovita profesorica postala je 2004., a od tada predaje kolegije ustavnog prava, političkih znanosti, te suvremenih političkih sustava i lokalne samouprave. Bila je članica Ustavne komisije Sobranja Republike Makedonije (1990.–1992.) i ministrica bez portfelja u prvom kabinetu Branka Crvenkovskog (1992.–1994.). Također je bila stručnjakinja UN-a i potpredsjednica Neovisne skupine lokalne samouprave Vijeća Europe. Bila je članica Venecijanske komisije (2008.–2016.). U sklopu Venecijanske komisije bila je članica podkomisije za demokratske institucije, pravosuđe, Latinsku Ameriku i Vijeće za ustavno pravosuđe. Autorica je oko 200 znanstvenih radova o ustavnom pravu i političkom sustavu.

Od 2017. do 2018., kao javna osoba, protivila se donošenju zakona o proširenju albanskog jezika.

Na konferenciji VMRO-DPMNE u Strugi nominirana je za kandidatkinju te stranke na predsjedničkim izborima 2019. Nakon nominacije, obećala je da će, ako pobijedi, pokrenuti drugi referendum i vratiti staro ime državi i poništiti tzv. prespanski sporazum kojim je ime Makedonija zamjenjeno u Sjeverna Makedonija, ali Poražena je od Steve Pendarovskog.

Siljanovska se ponovno kandidirala za predsjednicu na izborima 2024. Ovaj put je velikom razlikom pobijedila dosadašnjeg predsjednika Pendarovskog i postala prva žena koja je izabrana za predsjednicu Sjeverne Makedonije.