Gypsys, Tramps & Thieves

Izvor: Wikipedija
Gypsys, Tramps & Thieves
Cher (studijski album)
Žanrpop, rock, adult contemporary
Objavljenrujan 1971.
Trajanje33:08
IzdavačKapp, MCA
Producent(i)Snuff Garrett
Kronologija albuma – Cher
3614 Jackson Highway
(1969.)
Gypsys, Tramps & Thieves
(1971.)
Foxy Lady
(1972.)

Gypsys, Tramps & Thieves (prvotno nazvan Cher) sedmi je studijski album američke pjevačice Cher koji je u rujnu 1971. godine izdala izdavačka kuća Kapp Records. Za ovaj album Cher se odlučila za promjenu te je njen muž Sonny Bono isključen iz procesa stvaranja albuma a ona se prvi put obratila producentu Snuff Garrettu za suradnju s Al Cappsom kao aranžerom.

Album je reizdan s novim nazivom nakon uspjeha istoimenog singla. Sa strane kritike dolaze samo pohvale a album je i 02. srpnja 1972. dobio zlatnu naknadu te postao njen prvi i komercijalno najuspješniji album 70-ih godina.

Dvije singlice su skinute s albuma, "Gyspys, Tramps & Thieves" i "The Way Of Love" te su obje dospjele u top 10 billboardove ljestvice albuma.

Informacije o albumu[uredi | uredi kôd]

Nakon neuspjeha zadnja dva albuma Cher potpisuje ugovor s Kapp/MCA Records 1971. godine. Kapp i MCA su dvije izdavačke kuće gdje Cher ostaje do 1974. i s kojima doživljava najveći komercijalni uspjeh 70-ih godina. Johnny Musso iz Kapp Recordsa je smatrao da bi Cher i Snuff Garrett bili dobar tim pa ih je odlučio ujediniti. Snuff je doveden da stvori novi zvuk za Cher kojim bi ostvarila svoj prvi "comeback".

Album Cher je izdan u rujnu 1971. godine te je poslije reizdan pod nazivom "Gypsys, Tramps & Thieves" što je rezultat uspješnosti najavnog singla. Uspjehu albuma je prethodio početak emitiranja "The Sonny & Cher Comedy Hour" na CBS-u s premijerom u ljeto 1971. godine. Time je Cher promijenila svoj dotadašnji hippie stil koji su zamijenile otmjene haljine modnog dizajnera Bob Mackiea te ju etabliralo u jednu od najglamuroznijih i modno najosvještenijih žena 70-ih godina.

Kompozicije i snimanje albuma[uredi | uredi kôd]

Uvodna kompozicija je "The Way Of Love" koja je obrada istoimene pjesme Kathy Kirby, ostale obrade na albumu su "Fire and Rain" i "He Ain't Heavy, He's My Brother". Ostatak albuma pripada adult-contemporary žanru te narativnim baladama.

Tijekom snimanja albuma nastale su još tri pjesme, "Classified 1-A", "Don't Put It On Me" and "Gentle Foe". Prve dvije su uvrštene na britansku verziju albuma dok su u Sjevernoj Americi bile izdane kao singlice. "Classified 1-A" se 2000. godine pojavljuje na albumu not.com.mercial kao bonus pjesma. "Gentle Foe" se pojavljuje na albumu dokumentarca Once Upon a Wheel ali ostaje neobjavljena.

Izdavanje[uredi | uredi kôd]

Album je izdan 1971. godine te 1999. godine slijedi CD reizdanje koji izdaje izdavačka kuća Universal Records, a iste godine biva izdan i sa sljedećim albumom ''Foxy Lady'' pod nazivom Cher/Foxy Lady na zajedničkom CD-u s kompletnim sadržajem oba albuma.

Popis pjesama:

Strana A

  1. "The Way of Love" (Al Stillman, Jacques Dieval) 2:30
  2. "Gypsys, Tramps & Thieves" (Bob Stone) 2:35
  3. "He'll Never Know" (Harry Lloyd, Gloria Sklerov) 3:27
  4. "Fire and Rain" (James Taylor) 2:59
  5. "When You Find Out Where You're Goin' Let Me Know" (Linda Laurie) 2:18

Strana B

  1. "He Ain't Heavy, He's My Brother" Bob Russell, Bobby Scott 3:30
  2. "I Hate to Sleep Alone" Peggy Clinger 2:28
  3. "I'm in the Middle" Billy Gale 2:45
  4. "Touch and Go" Jerry Fuller 2:01
  5. "One Honest Man" Ginger Greco 2:24

Britanska verzija albuma:

  • 6. "Classified 1A" (UK bonus track) (Sonny Bono) 2:58 (Strana A)
  • 6. "Don't Put It on Me" (UK bonus track) (Sonny Bono) 2:38 (Strana B)

Produkcija[uredi | uredi kôd]

  • glavni vokal: Cher
  • producent: Snuff Garrett
  • aranžer: Al Capps
  • inženjer zvuka: Lennie Roberts
  • fotografija: Richard Avdeon