Hokusai Katsushika

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Hokusai)
Hokusai Katsushika
Hokusai Katsushika
Autoportret, izložen u Louvreu.
Rođenje 31. listopada 1760./23. dan 9. mjesec 9. godine ere Hōrekija
Edo, Japan
Smrt Edo, 10. svibnja 1849./18. dan 4. mjeseca 2. godine ere Kaeija
Edo, Japan
Vrsta umjetnosti slikarstvo, drvotisak ukiyo-e
Utjecao Hiroshige
Utjecali Katsukawa Shunshō, Kanō Masanobu
Poznata djela Veliki val kod Kanagawe
Portal o životopisima
Veliki val kod Kanagawe, 1823. – 1829., drvorez u boji, 10x15 in, Metropolitan muzej, New York.
Katsushika Hokusai, Zmaj iznad Fujija, drvorez, 1834.

Hokusai Katsushika (čit. Hokusai Kacušika, jap. 葛飾北斎, かつしか ほくさい、Katsushika Hokusai; Edo (današnji Tokio), vjerojatno 31. listopada 1760./23. dan 9. mjesec 9. godine ere Hōrekija – Edo, 10. svibnja 1849./18. dan 4. mjeseca 2. godine ere Kaeija) japanski slikar i drvorezac, jedan od najznačajnijih japanskih umjetnika.

Rođen je u obitelji obrtnika u okrugu Katsushika, Edo.[1] Ime iz djetinjstva mu je Tokitarō.[2] Vjeruje se da mu je otac izrađivač zrcala Ise Nakajima, koji je izrađivao zrcala za šoguna.[2] Otac ga nikad nije smatrao nasljednikom, zbog čega je moguće da mu je mati bila priležnica.[1] S tri godine bio je posvojen od Nakađime Isea. U dobi od osamnaest godina, nakon što je imao iskustva kao drvorezac, započeo je raditi u radionici Katsukawe Shunshōa. 1779. objavio je svoje prve radove. 1785. morao je napustiti radionicu, jer nije slijedio umjetničke principe njegovog majstora.

Iako se Hokusai povezivao s različitim japanskim umjetničkim stilovima (poput Ukiyo-e), ostao je stilski neovisan. Dio svog života živio je u teškom siromaštvu pa je, i nakon što je sa svojim umjetničkim ostvarenjima mogao zarađivati novac, živio siromašno i opisao se na kraju svog života ponosno kao zemljoradnik.

Hokusai se tijekom cijelog svog života posvetio proširivanju svog umjetničkog izraza. Na samrtnoj postelji navodno je rekao: Da mi je nebo poklonilo još pet života, bio bih veliki slikar.

Hokusai je izrađivao isključivo pejzaže s motivom planine Fuji. Njegova serija grafika iz 1834. godine, Stotinu pogleda na planinu Fuji (富嶽百景 Fugaku Hyakkei), smatra se njegovim ponajboljim djelom i remek-djelom pejzažnog slikarstva.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Weston, Mark (1999). Giants of Japan: The Lives of Japan's Most Influential Men and Women. New York: Kodansha International. ISBN 1-56836-286-2., s. 116
  2. a b * Nagata, Seiji (1995). Hokusai: Genius of the Japanese Ukiyo-e. Kodansha International, Tokyo.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hokusai Katsushika