I Wanna Be Sedated

Izvor: Wikipedija
»I Wanna Be Sedated«
Ramones
Singl s albuma Road to Ruin
Format ploča
Objavljeno 21. rujna 1978.
Snimanje 1978.
Žanr punk rock
Trajanje 2:29
Izdavač Sire
Tekstopisac Dee Dee Ramone, Joey Ramone, Johnny Ramone
Producent(i) Tommy Ramone, Ed Stasium
Kronologija singlova – Ramones
"Needles and Pins"
(1978.)
"I Wanna Be Sedated"
(1978.)
"Rock 'n' Roll High School"
(1979.)

Ramones -I Wanna Be Sedated

Isječak početka pjesme.
Problemi sa slušanjem datoteke? Pogledajte pomoć.

"I Wanna Be Sedated" je jedna od najpoznatijih[1] pjesama američkog punk rock sastava Ramones. Pjesma je prvobitno objavljena na četvrtom albumu sastava, Road to Ruin, u rujnu 1978. godine te je B-singl pjesme "She's the One", objavljene 21. rujna 1978. godine. Pjesma je kasnije ponovno objavljena kao singl u Nizozemskoj 1979. godine, i u SAD-u 1980. godine.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

"I Wanna Be Sedated" napisao je Joey Ramone.[2] U intervju o pjesmi, Joey je objasnio refren:

»Pjesma je o putu. Napisao sam je 1977., kroz 78. Dakle, Danny Fields bio je naš prvi menadžer koji nas je ubijao od posla. Putovali bi 360 dana na godinu, i otišli smo u Englesku, u vrijeme Božićnih praznika, a u Londonu se grad tada zatvara. Nema ništa za raditi, nikamo za ići. Eto nas u Londonu po prvi puta u životu, a ja i Dee Dee Ramone dijelili smo sobu u hotelu, i jedan od nas gledao je film Topovi s Navaronea. Pa nije bilo ništa za raditi, eto nas u Londonu konačno, a to je što mi radimo, gledamo američke filmove u hotelskoj sobi.«

Glazbeni video[uredi | uredi kôd]

Glazbeni video za pjesmu režirao je Bill Fishman, a objavljen je u rujnu 1988. godine,[3] oko deset godina nakon prvobitne objave pjesme, kako bi promovirao kompilacijski album Ramones Mania. Poznati video prikazuje Ramonese kako sjede za stolom (s lijeva na desno: Johnny, Joey, Marky i Dee Dee), nonšalantno čitaju i jedu corn flakes. U međuvremenu, u pozadini se počnu pojavljivati skupine ljudi, kao što su časne sestre, akrobati, balerine, čudovišta, navijačice, klaunovi, doktori, fetiš medicinske sestre, i mlade djevojke pušačice. Snimka je namjerno ubrzana kako bi se prikazala napetost pozadine, dok Ramonesi sjede za stolom u normalnoj brzini. Ovo je postignuto jako sporim kretanjem Ramonesa dok su se svi u pozadini kretali normalno. U videu se pojavljuje i Courtney Love.[4]

Fotografija glazbenog zapisa pojavljuje se u izdanju jedanaestog albuma sastava Brain Drain iz 1989. godine, iako se pjesma ne pojavljuje na samom albumu.

Recenzije[uredi | uredi kôd]

"I Wanna Be Sedated" našla se na 145. mjestu Rolling Stone'ove liste 500 najboljih pjesama svih vremena.[5] Marky Ramone bubnjar je na pjesmi.

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gina Boldman. I Wanna Be Sedated - The Ramones | Listen, Appearances, Song Review. AllMusic. Pristupljeno 9. veljače 2014.
  2. Joey Ramone: I wanna be sedated. Unplugged. YouTube. 16. rujna 2011. Pristupljeno 9. veljače 2014.
  3. Ramones - "I Wanna Be Sedated". Mvdbase.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. ožujka 2009. Pristupljeno 20. ožujka 2010.
  4. Courtney Love - Other Works. IMDb.com. Pristupljeno 14. ožujka 2007.
  5. 500 Greatest Songs of All Time: Ramones, 'I Wanna Be Sedated'. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. svibnja 2016. Pristupljeno 28. rujna 2016.