Igračka

Izvor: Wikipedija
Dječak s kotačem

Igračka je predmet koje se koristi za igranje. Pojam se obično povezuje s djecom ili kućnim ljubimcima, ali i odrasle osobe i životinje u divljini ponekad se igraju s igračkama.

Igračke su relevantni za razvoj djece kroz učenje i stjecanje različitih vještina i sposobnosti. Kod djece služi i za pripremu svojih budućih uloga i socijalizacije u društvu.

Kroz igranje se imitiraju neke određene aktivnosti iz svakodnevnog života.

Igračke su koristila djeca još u antici. Američki arheolog Flinders Petrie otkrio je 1887. godine da je u Egiptu postojala radionica igračaka iz davne 1800. pr. Kr. Igračke su pronađene u egipatskim grobnicama. Na jednoj igrački koja se čuva u Britanskom muzeju može se vidjeti "šahirani uzorak" s crveno-bijelim kvadratićima. [Nedostaje izvor]

U današnje vrijeme, proizvodnja igračaka, a trgovinama je važan sektor globalne privrede, i to je razlog za česte kritike na račun kvalitete dostupnih igračaka i njihove podobnosti za razvoj djece.

Drvene šuškalice

Podjela[uredi | uredi kôd]

Ovisno o dobi djece rade se razni tipovi igračaka. Novorođenčad i djeca dok još nisu prohodala vole igračke koje rade buku (šuškalice), u to doba djeca svijet oko sebe raspoznaju i otkrivaju opipom pa igračke s malim dijelovima nisu prikladne da ih djeca ne bi progutala.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Igračke Hrvatska tehnička enciklopedija, portal hrvatske tehničke baštine. LZMK