Ispovijesti (Augustin)

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Ispovijesti.

Ispovijesti (ili lat. Confessiones) naziv je trinaest autobiografskih knjiga, koje je napisao Aurelije Augustin između 397. i 398. godine. Danas se knjige većinom tiskaju zajedno pod imenom Ispovijesti svetog Augustina, kako bi se knjiga razlikovala od knjiga sličnog naziva, kao što su "Ispovijesti" Jean-Jacques Rousseaua.

Djelo je klasične kršćanske duhovnosti. Napisano je na latinskom. Izvorni je naziv Ispovijest u 13 knjiga. Prvih devet od ukupnih 13 su knjige autobiografskog karaktera u kojima sv. Augustin opisuje svoj grješni život u mladosti. Ostale četiri su više teološkog i filozofskog karaktera. Naglašava važnost čistoće seksualnosti u životu vjernika, budući da ga je i samog prije obraćenja tlačio taj grijeh.[1]

Knjiga govori o njegovom griješnom djetinjstvu i prelasku na kršćanstvo. Opće je mišljenje da je ovo prva zapadnjačka autobiografija ikada napisana, i bila je veoma utjeajan model za kršćanske pisce sljedećih 1000 godina srednjeg vijeka. To nije potpuna autobiografija jer je napisana u njegovim ranim 40-tim a živio je još dugo nakon toga, pa je kasnije napisao i drugo važno djelo Božja država. Ona nam daje pregled evolucije Augustinovog razmišljanja i to je najbolji zapis o bilo kojem pojedincu iz tog razdoblja. Knjiga je važno teološko djelo.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Muževni budite 15 knjiga koje bi svaki katolik morao pročitati - 6. travnja 2020. (pristupljeno 10. travnja 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]